Ummetuslääkkeet: vinkit itsehoitoon

  • ummetus

Ummetukseen auttaa liikunnan, nesteen ja kuitupitoisen ruoan lisääminen. Apteekin valikoimista löytyy esimerkiksi myös suolen toimintaa tasapainottavia kuituvalmisteita.

Kun suoli toimii liian harvoin tai uloste on kovaa ja vaatii ponnistelua, puhutaan ummetuksesta. Harvoin tarkoittaa tässä yhteydessä vähemmän kuin kolme kertaa viikossa, mutta suolen normaalissa toiminnassa on paljon yksilöllisiä eroja.

Ummetuksen syyt voivat olla perinnöllisiä, elämäntapoihin liittyviä tai lääkkeestä, ruoka-aineesta tai sairaudesta johtuvia. Liikkumattomuus on usein sen taustalla esimerkiksi vanhuksilla tai paljon tietokoneen äärellä istuvilla. Liian vähäinen nesteen tai kuitujen saanti voi aiheuttaa ummetusta. Matkoilla syynä voi olla matkan aiheuttama liikkumattomuus tai ruokavaliomuutos. Mustikka, banaani ja juusto voivat ummettaa, samoin tietyt masennus-, nesteenpoisto- tai kipulääkkeet. Joskus ummetus voi olla ensioire vakavasta sairaudesta, kuten Parkinsonin taudista. Myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa ummetusta.

Ummetukseen auttaa liikunnan, nesteen ja kuitupitoisen ruoan lisääminen. Kasvikset, marjat ja hedelmät pehmentävät ulostetta. Nesteen juonti helpottaa ulostamista. Nautittavan nesteen olisi parasta olla vettä; ainakin kofeiinipitoisia juomia tulisi välttää, sillä ne poistavat nestettä elimistöstä.

Apteekin valikoimissa on suolen toimintaa tasapainottavia kuituvalmisteita, esimerkiksi Vi-Siblin-lääkekuitu. Pegorion on puolestaan veteen sekoitettava, suolen sisältöä pehmittävä jauhe. Monia tuotteita voi käyttää turvallisesti säännöllisestikin, sillä suoli ei totu niihin, mutta esimerkiksi vaikuttava aine bisakodyyli voi laiskistaa suolen normaalia toimintaa pitkäaikaisesti käytettynä. Miniperäruiskeen (esimerkiksi Microlax) vaikutus on paikallinen, eikä tottumisriskiä juuri ole. Miniperäruiskeita voivat turvallisesti käyttää myös pikkulapset ja raskaana olevat.

Jos suolen toiminnassa on selkeä muutos, johon kotikonstit eivät auta, on hyvä mennä lääkäriin syyn selvittämiseksi. Tutkimuksia ei pidä viivästyttää varsinkaan silloin, jos ulosteen mukana tulee verta tai limaa tai oireisiin liittyy myös laihtumista ja voimakkaita vatsakipuja. Ummetus voi pitkittyessään aiheuttaa myös muita peräsuolen ongelmia, kuten peräpukamia.

Asiantuntija: Heidi Lilja, yleiskirurgian erikoislääkäri, Terveystalo Kamppi

Vinkit hoitoon

  • Ummetusta lieventää liikunta sekä nesteen ja kuitupitoisen ruoan syöminen.
  • Varsinkin kasvikset, marjat ja hedelmät pehmentävät ulostetta.
  • Kofeiini ja alkoholi voivat haitata vatsan toimintaa.

Lue lisää:

Ummetus: oireet ja hoito

Syö näin ja ehkäise ummetus

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje