Sydän – elämän elin

  • 0114_sydan

Sydän on ainutlaatuinen elin, jota ilman ihminen ei tule toimeen hetkeäkään.

Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa, koska aivot jäävät ilman happea. Sydän tosin voi jatkaa muiden elimien ylläpitoa vielä jonkin aikaa, vaikka aivot olisivat jo kuolleet.

Sydän on kaksiosainen pumppu, jossa oikea puoli pumppaa verta keuhkoihin hapettumaan ja vasen puoli pumppaa puolestaan hapettuneen veren muualle elimistöön.

Sydänlihassolut supistuvat itsenäisesti, mutta sydämen toiminta edellyttää, että solut supistuvat oikeassa tahdissa. Solujen tahdistuksen hoitaa oikean eteisen yläosassa oleva sinussolmuke.

Rytmihäiriöt johtuvat siitä, että jokin häiriö sotkee sinussolmukkeen toimintaa tai jostain muualta sydämestä tulee kontrolloimattomia lyöntejä.

Sydämen oman verenkierron hoitavat sepelvaltimot. Jos ne tukkeutuvat, seuraa sydäninfarkti, sydämen vaurioituminen ja pahimmillaan sydänpysähdys.

Sydän on myös henkinen elin. Järkytyksen aiheuttama sydämen vajaatoiminta tunnetaan japanilaisella nimellä takotsubo-ilmiönä. Tämä tila muistuttaa sydäninfarktia, mutta korjaantuu jonkin ajan kuluttua eikä vaurioita sydäntä.

Anna sydämen nauttia

  • Mielenrauha on hyväksi.
  • Suosi hyviä rasvoja ja vähäsuolaisuutta.
  • Liikunta vähentää stressiä, kohottaa kuntoa ja pitää painon kurissa.
  • Sairaana urheilu on vaaraksi.
  • Älä tupakoi.

Asiantuntijana TAYS:n Sydänsairaalan ylilääkäri Vesa Virtanen.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje