Silmänpaine

  • 0414_silmanpaine

Silmänpainetauti on salakavala tauti, sillä se on täysin kivuton eikä varoita itsestään.

Silmänpaine pitää silmän kimmoisana. Silmänpainetaudista eli glaukoomasta on kyse, kun paine kasvaa iän myötä mustuaisaukon kautta virtaavan kammionesteen virtausvastuksen lisääntyessä.

Krooninen avokulmasilmänpainetauti etenee oireettomasti ja kivuttomasti. Alle 60-vuotiaista tautia sairastaa alle prosentti väestöstä, mutta yli 60-vuotiailla riski sairastua kaksinkertaistuu joka kymmenes vuosi.

Silmänpaineen sietokyky on erittäin yksilöllistä. Silmänpaine myös vaihtelee normaalisti päivän mittaan ja vuorokaudesta toiseen. 10–21 elohopeamillin silmänpaine luokitellaan normaaliksi, mutta jotkut sairastavat silmänpainetautia, vaikka silmänpaine olisi vielä tilastollisesti normaali.

Avokulmasilmänpainetaudin hoidon päämäärä on silmänpaineen pitäminen tasolla, joka ei vaurioita silmää. Paineen alentaminen aloitetaan lääkkein. Tarvittaessa tehdään laser- ja leikkaushoitoja. Avokulmasilmänpainetaudin hoito jatkuu pysyvänä, ellei lääkäri katso sitä tarpeettomaksi esimerkiksi silmäleikkauksen vuoksi. Hoitamaton tauti aiheuttaa puutoksia näkökentässä. Niitä ei alkuvaiheessa itse havaitse, koska keskeinen näön tarkkuus säilyy terävänä aivan glaukooman loppuvaiheeseen asti, jolloin hoito on jo myöhästynyt. Näön heikkenemisen huomaa vasta, kun vauriot ovat jo vaikeat.

Jos olet yli 45-vuotias, tutkituta silmänpohjasi ja mittauta silmänpaineesi muutaman vuoden välein, esimerkiksi aina silmälaseja uusiessa. Erityisen tärkeää tämä on, jos suvussa on silmänpainetautia tai jos olet likinäköinen tai sairastat verenkiertoelimistön sairauksia. 

Mittauta usein

  • Normaali silmänpaine on yleensä 10–21 elohopeamilliä.
  • Silmänpainetautia voi sairastaa myös normaaleista painelukemista huolimatta.
  • Silmänpainetauti on salakavala, koska se on kivuton eikä se varoita itsestään.
  • Mittauta silmänpaineesi säännöllisesti.

Asiantuntija: Järvenpään silmäaseman silmätautien erikoislääkäri Mikko Saari.

Katso video silmänpaineen mittauksesta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje