Plantaarifaskiitti: Oireet ja hoito
Luupiikki eli plantaarifaskiitti on rasitusperäinen rappeumavaiva, jota voi lievittää kotikonstein.
Luupiikkinä tunnettu vaiva, plantaarifaskiitti, on kantaluuhun kiinnittyvän jännekalvon rappeumasta aiheutuvaa kroonista kantapääkipua. Luupiikki on oikeastaan harhaanjohtava nimitys, sillä vaikka kivun syitä tutkittaessa röntgenkuvassa havaitaan joskus ”luunokka”, sillä ei ole tekemistä itse kroonisen kantapääkivun syntymisen kanssa.
Kenellä plantaarifaskiittia esiintyy?
Plantaarifaskiitti on rasitusperäinen rappeumavaiva, jota esiintyy enimmäkseen yli 30-vuotiailla, yleisimmin noin 40–50 –vuotiailla miehillä ja naisilla. Tarkkoja syitä sen muodostumiselle ei tunneta, mutta esimerkiksi seisomatyö, juoksuharrastus tai ylipaino voivat edesauttaa vaivan syntymistä. Pohjelihaksen kireys myös tyypillisesti altistaa plantaarifaskiitin syntymiselle.
Millaisia oireita plantaarifaskiitti aiheuttaa?
Jalkapohjan jännekalvon rappeumasta johtuvat oireet voivat ilmetä ohimenevinä, muutaman päivän tai muutaman viikon kestävinä kipuina. Joskus vaivasta saattaa kuitenkin joutua kärsimään jopa vuoden verran. Vaiva voi myös uusia. Voimakkaimmin kipu ilmenee aamuisin, kun sängystä noustua askelet saattavat tuntua kivuliailta. Päivän mittaan kipuun useimmiten ikään kuin turtuu.
Miten plantaarifaskiittia voi hoitaa?
Luupiikkiä on vaikea ennaltaehkäistä, mutta riittävän hyvin pehmustetut ja iskuvaimennetut kengät niin liikunnassa kuin arjessa ovat suositeltavia. Matala, alle viiden sentin korko kengässä auttaa siirtämään painetta pois pohjelihaksesta ja liennyttämään sen kireyttä.
Kotikonstein kroonista kantapääkipua voi koettaa lieventää venyttämällä ja hieromalla pohjelihaksia ja jalkapohjaa etenkin aamuisin. Apteekista löytyy myös erilaisia plantaarifaskiittiin tarkoitettuja sukkia ja tukia, jotka venyttävät jalkapohjan jännekalvoa.
Plantaarifaskiitin takia kannattaa hakeutua lääkäriin, kun kivut tuntuvat sietämättömiltä. Mitään yleistä ohjeistusta sille, miten kauan oireilua on täytynyt jatkua, ei ole.
Plantaarifaskiitti tunnetaan yleisimpänä kantapääkipuna. Se paranee yleensä ennemmin tai myöhemmin itsestään. Joskus kipujen jatkuessa pidempään kortisonipistokset kantapäähän auttavat oireisiin. Plantaarifaskiittia operoidaan harvoin kirurgisesti.
Voiko liikuntaa harrastaa, jos kärsii luupiikistä?
Liikuntaa ei tarvitse eikä kannata lopettaa kantapääkivun takia. Jos juoksu tuntuu liian kivuliaalta, kannattaa kokeilla jotain muuta lajia, joka ei rasita kantapäätä yhtä paljon, kuten uintia tai pyöräilyä.
Asiantuntijana ortopedi, jalkakirurgi Helka Koivu, Terveystalo Pulssi
Lue lisää:
Uusimmat
- Voiko vaihdevuodet alkaa jo kolmekymppisenä?
- Melatoniini auttaa nukahtamaan ja pysymään unessa
- Mitä sinkki tekee?
- Miten vahvistaa vastustuskykyä?
- Saako kylmällä kivellä istumisesta pissataudin?
- Salakavala parodontiitti on kansansairaus
- Nivelrikko: oireet ja hoito
- Lasiaisen irtauma, tuttu vaiva?
- Afta, oireet ja hoito
- Plantaarifaskiitti: Oireet ja hoito
Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.
Lue bloggaajamme Kaijan blogia.
Ristikkovastaukset
Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.
Sinustako Avainasiakas?
Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!