Paksusuolessa viihtyvät hyvät bakteerit

  • suolisto

Paksusuolen bakteerit tuottavat keholle elintärkeitä vitamiineja. Paksusuolen bakteeritasapaino vaikuttaa hyvinvointiimme kokonaisvaltaisesti.

Paksusuoli toimii elimistömme bakteerisena välivarastona. Paksusuoleen tulee ohutsuolen kautta noin 1,5 litraa nestemäistä sisältöä vuorokaudessa. Osa tämän sisällön vedestä imeytyy takaisin elimistöömme. Loppuaines, jota elimistö ei voi enää hyödyntää, jää paksusuoleen. Paksusuolesta tämä pääosin vettä, suoloja ja elektrolyyttejä sisältävä aines eli uloste siirtyy peräsuoleen, josta se aikanaan kulkeutuu pois kehostamme.

Paksusuolen toiminta perustuu suolen seinämän supisteluun, jota säätelee autonominen hermosto. Tämän motoriikan häiriöt ilmenevät esimerkiksi ummetuksena, 
ripulina, vatsakipuna, turvotuksena tai toistuvana ulostamispakkona. Paksusuolen bakteereilla on ratkaiseva vaikutus hyvinvointiimme. Ne hajottavat ravinnon kuituja ja tuottavat B-vitamiineja sekä K-vitamiinia, jota tarvitaan veren hyytymisessä. Bakteerit tuottavat rasvahappoja, jotka ovat paksusuolen limakalvon soluille välttämätön energialähde. Tämän lisäksi ne säätelevät immunologisia reaktioita, käsittelevät sappihappoja ja oksalaattia. Ne vaikuttavat rasvojen varastointiin säätelemällä energia-ainevaihduntaa.

Ruokavalio ja antibioottikuurit vaikuttavat suoliston bakteerien määrään ja lajijakaumaan ja näin ollen paksusuolen toimintaan ja hyvinvointiimme.

 

Faktoja

  • Paksusuolessa on bakteereja 400-500 eri lajia. Niiden yhteispaino on yli 1 kg.
  • Antibioottikuurit saattavat aiheuttaa haittavaikutuksena esimerkiksi ripulia.
  • Terveellinen ruokavalio on hyödyksi myös suoliston hyville bakteereille.

 

Asiantuntija: sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Voutilainen, Turun Terveystalo

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje