Nivelrikko: oireet ja hoito

  • AA0219_polvi_nivel_tavallisetvaivat

Lääkehoitoa nivelrikkoon ei ole, mutta helpottavia hoitoja on. Ennaltaehkäisynä toimii painonhallinta ja liikunta.

Polven, lonkan tai selän jomottava kipu levon jälkeen saattaa kertoa vaivasta, jonka riski kasvaa iän myötä. ­Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, ja Suomessa noin miljoona ihmistä kärsii siitä.

Useimmiten nivelrikko on ­polvessa, lonkassa tai selässä, mutta se voi ­ilmaantua mihin tahansa niveleen, ­kuten olka- tai kyynärpäähän, sormiin tai varpaisiin. Sormessa sen erottaa kovana luukyhmynä nivelen ­kohdalla.

Polvessa kipu tuntuu aluksi raskaan fyysisen rasituksen jälkeen. Sairauden edetessä kipu muuttuu ­jatkuvaksi, ja se vaivaa myös levossa. ­Vaikeassa ­vaiheessa nivelen liikerata ­pienenee, ­jäsen jäykistyy ja kipu voi tuntua kauempana nivelestä.

Nivelrikko aiheuttaa muutoksia ­nivelrustossa, luussa ja nivelkapselissa. Nivelen rustopinta ­vaurioituu ja häviää paikoittain, ja nivelkapseliin voi tulla tulehdusmuutoksia.

Polvi- ja lonkkanivelrikko ilmaantuu yleensä ­vasta vanhemmalla iällä. Sen aiheuttajaa ei täysin tiedetä, mutta fyysisesti raskas työ, joka sisältää
toistuvaa raskaiden taakkojen käsittelyä, portaiden kiipeämistä ja hyppyjä, lisää nivelrikon riskiä. Muita tautia edistäviä tekijöitä ovat lihavuus, nivelen ­virheasennot, isot nivelvammat ja ­perintötekijät.

Nivelrikkomuutoksia korjaavaa lääke­hoitoa ei ole. Akuuttia kipua voi lievittää kylmähoidolla, ­sär­kylääkkeillä tai tulehduskipulääkegeeleillä. Nivelrikon tulehdusvaiheessa lääkäri voi ­antaa nivelensisäisen kortisonipistoksen. Nämä keinot eivät kuitenkaan poista vaivaa pysyvästi.

Pidempikestoista helpotusta selän ja alaraajojen nivelrikkoon tuo ylipainoisilla painon­pudotus. Lihaksia vahvistava liikunta, kuten kävely, pyöräily ja vesiliikunta, on suositeltavaa. Fysioterapeutin antamat liikeharjoitteet ja venytykset auttavat säännöllisesti tehtyinä.

Nivelten tukena voi käyttää jäykkiä tai joustavasta materiaalista valmistettuja tukia riippuen siitä, missä nivelessä rikko on. Kepin, kyynärsauvojen tai rollaattorin käyttö voivat vähentää alaraajojen nivelrikon kipua. Jos nivelrikko haittaa merkittävästi normaalia elämää, voidaan päätyä ­tekemään tekonivelleikkaus.

Asiantuntija: Professori Jari Arokoski, Helsingin yliopisto ja HUS.

Nivelrikko on yleinen harmi

  • Nivelrikko on jomottavaa kipua yleensä selässä, polvissa tai lonkissa. Se on usein iän mukanaan tuoma vaiva: 70-vuotiaista kolmella neljästä on nivelrikkoa.
  • Lääkehoitoa vaivaan ei ole, mutta helpottavia hoitoja on.
  • Parasta nivelrikon ennaltaehkäisyä ovat painonhallinta ja liikunta.

Lue lisää nivelrikosta:

Näin ehkäiset nivelrikon ennalta

Täsmähoitoa särkyyn

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje