Mitä sinkki tekee?

  • sinkki_teho

Suomessa ei juuri esiinny vakavaa sinkinpuutosta, sillä saamme sitä kohtalaisen hyvin ravinnosta. Flunssan keston lyhentäjänä sinkistä voi kuitenkin olla iso hyöty.

Raudan jälkeen toiseksi yleisin hivenaine ihmisen kehossa on sinkki. Se toimii monipuolisena katalyyttina eli vaikutuksen vahvistajana. Ihmisellä on yli 300 katalyyttisesti aktiivista sinkkimetalliproteiinia. Sinkki vahvistaa immuunipuolustusta ja insuliinin vaikutusta. Se edistää solun jakautumista ja kasvua sekä haavojen paranemista. Sinkki mahdollistaa maku- ja hajuaistin toiminnan. Tutkijat olettavat, että sinkki ehkäisee virusten kasvua limakalvoilla.

Imeskelytabletti voi lyhentää flunssaa

Useat tutkimukset ovat antaneet vahvaa näyttöä siitä, että oikein käytetty sinkki lyhentää flunssaa. Imeskeltäviä sinkkitabletteja pitää ottaa heti ensimmäisenä flunssapäivänä. Myös sinkkiyhdisteen laadulla on väliä. Flunssaan parhaiten tepsivä muoto on sinkkiasetaatilla. Tabletit eivät saa sisältää sinkkisitraattia, joka sitoo sinkkiä ja hävittää tehoa flunssan lievityksessä. Annoksen pitää myös olla tarpeeksi tuntuva eli noin sata milligrammaa päivässä. Suuria annoksia voi ottaa pari kolme viikkoa.

Lähteet: NCBI, Dosentti Harri Hemilä, Helsingin yliopisto, Duodecim: Terveyskirjasto

Lue lisää:
Sinkki vahvistaa kudosta ja vastustuskykyä
Sinkistä voi olla apua flunssaan

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje