Maksa, monitoimielin

  • 0514_maksa

Maksa on elimistön suurin sisäelin, jolla on monia tärkeitä tehtäviä.

Maksa on elimistömme suurin, noin puolitoista kiloa painava sisäelin, joka sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alla. Maksa huolehtii kehomme aineenvaihdunnasta erittämällä ruoansulatukselle välttämätöntä sappea. Lisäksi maksa varastoi ravintoaineita sekä vitamiineja kehon tarpeisiin, muokkaa proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat käyttökelpoiseen muotoon sekä säätelee keskeisesti veren sokeri­pitoisuutta ja elimistön kolesterolitasapainoa.

Maksa on varsinainen monitoimielin: se vastaa myös veren hyytymistekijöiden valmistamisesta sekä osallistuu monen hormonin tuotantoon ja säätelyyn. Maksa poistaa elimistöstä aineenvaihdunnan kuona-aineita sekä muokkaa vierasaineet, kuten muun muassa lääkeaineet ja alkoholin erittyvään muotoon.

Maksakokeita on kokonainen liuta. ALAT- ja ASAT-testit mittaavat maksasolujen vaurioitumista. Ne viittaavat maksasairauksiin tai maksan toimintahäiriöihin. Molemmat mittarit kohoavat erilaisten maksasolujen tuhoutumista aiheuttavien tekijöiden, esimerkiksi­ virustulehdusten ja rasvamaksan seurauksena.

Muita maksan laboratoriomittauksia ovat P-AFOS, jota käytetään, kun epäillään sappiteiden häiriöitä, GT, joka on tärkein alkoholin suurkulutuksen paljastavista tutkimuksista sekä P-Bil, joka kertoo paitsi maksatulehduksesta, myös punasolujen liiallisesta hajoamisesta.

Myös erilaisten maksatulehdusten eli hepatiittien selvittäminen liittyy maksan toiminnan tutkimuksiin.

Asiantuntijana sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki Helsingistä.

Suurin sisäelin

  • Rasvamaksa on yleisin maksan sairauksista. Siinä maksan koko kasvaa maksaan kertyneen rasvan vuoksi.
  • Muita yleisiä maksasairauksia ovat hepatiitit sekä maksan kasvaimet.
  • Kirroosi on monen maksasairauden loppuvaihe. Se on parantumaton.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje