Luu uusiutuu

  • 0613_luut_1000x530

Ihminen vääntyy eri asentoihin ja pystyy sujuvaan liikkumiseen. Se ei olisi mahdollista ilman niitä 206 luuta, jotka aikuisessa ihmiskehossa on. Luita on ihmisen massasta kymmenisen prosenttia.

Luusto on yhdessä nivelten ja rustojen kanssa ihmisen tukirakenne. Lisäksi kallo suojaa aivoja ja kylkiluut sydäntä sekä keuhkoja. Maljamaisten lantioluiden varassa on suoliston hyvä levätä.

Luissa on väliaineen ja luusolujen lisäksi verisuonia ja hermoja. Luut tuottavat verisoluja ja ovat mineraalivarasto, sillä suurin osa elimistön kalsiumista on luissa. Luukudos vaihtelee luuston eri osissa. Pitkät luut ja luiden pinta ovat kovaa kuoriluuta. Luiden päät, pienten luiden sisäosat ja nikamat ovat harvempaa hohkaluuta. Luut ovat elävää kudosta– ne uudistuvat koko ajan. Vuodessa noin kymmenesosa luustosta uusiutuu.

Luiden muodostuminen edellyttää kuormitusta. Esimerkiksi vauvalla, jolla on synnynnäinen lonkan sijoiltaan meno, ei reisiluun yläosa kehity normaalisti, koska kuormitus puuttuu.

Ihminen saavuttaa suurimman luumassan 20–30-vuotiaana. Sen jälkeen luumassa pysyy samana noin 40 ikävuoteen asti. Sitten vanha luu alkaa hävitä nopeammin kuin uutta luuta muodostuu.

Elämäntavat vaikuttavat luuston määrään ja laatuun sekä luunmurtumien riskin suuruuteen.

Pidä luut lujina

  • Syö monipuolisesti. Pidä huolta kalsiumin saannista. D-vitamiini auttaa kalsiumin imeytymisessä ja kiinnittymisessä luuhun.
  • Harrasta liikuntaa. Kuormitus aktivoi luuston uusiutumista.

Teksti: Jukka Lehtinen, Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisen osteoporoosiklinikalta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje