Lasiaisen irtauma, tuttu vaiva?

  • AA0518_silma

Ikääntyminen voi tuoda mukanaan lasiaisen irtauman, jossa näkökentässä näkyy lisääntyvästi pilkkuja, samentumia ja nauhoja.

Näkyykö näkökentässäsi joskus katseen mukana liikkuvia pilkkuja, samentumia tai nauhoja? Se on tavallista terveelläkin silmällä. Mutta jos samentumien ilmaantuminen ja määrä lisääntyvät, kyseessä voi olla iän mukanaan tuoma silmän lasiaisen irtauma. 

Iän myötä lasiaishyytelö juoksettuu ja klimppiintyy, jolloin siihen tulee tiiviimpiä ja juoksevampia osia. Muuttuessaan lasiainen irtoaa verkkokalvolla sijaitsevista kiinnityskohdistaan joko kokonaan tai osittain. Tämä näkyy silmässä lisääntyneinä samentumina, pilkkuina tai ”langanpätkinä”. Alkuvaiheessa voi näkyä myös valon välähdyksiä. Irtauma voi tapahtua vähitellen ja olla lähes huomaamaton.

Syitä ei tunneta

Lasiaisirtauman syitä ei tunneta, mutta vaiva liittynee iän mukanaan tuomiin sidekudoksen muutoksiin. Yleensä lasiaisirtauma tapahtuu 60 ikävuoden jälkeen. Likinäköisyys tai silmään kohdistuva luja isku voivat vauhdittaa lasiaisen irtautumista. Itse lasiaisirtaumaa ei tarvitse hoitaa, jos siihen ei liity verkkokalvon repeämää. Ajan myötä samenemat vaalenevat, siirtyvät pois näköakselilta ja muuttuvat vähemmän häiritseviksi.

Verkkokalvon repeämä vaatii hoitoa

Noin yhdellä kahdestasadasta lasiainen on verkkokalvon joissakin kohdissa niin tiukasti kiinni, että irrotessaan se aiheuttaa vetoa ja verkkokalvon repeämän. Jos näkökenttään tulee voimakkaita oireita, kuten ”leiskuvia salamoita”, ”nauhanpätkiä”, ”leijuvia ympyröitä”, ”nokisadetta”, pysyvä varjostuma tai kuvan vääristyminen, on syytä lähteä lääkäriin.

– Lasiaisen ja verkkokalvon repeämistä ei välttämättä erota toisistaan, oireet ovat hyvin samankaltaisia, kertoo ylilääkäri Ilkka Immonen HUS:ista.

Verkkokalvon repeämä voidaan todeta vain huolellisessa silmälääkärin tutkimuksessa. Jos repeämä havaitaan ajoissa, se voidaan hoitaa laserilla ja estää mahdollinen verkkokalvon irtoaminen.

Yhdellä viidestäsadasta verkkokalvon repeämä johtaa koko kalvon irtoamiseen. Se voi hoitamattomana johtaa näön menetykseen. Verkkokalvon irtoamisen havaitsee näkökenttään ilmaantuvana pysyvänä varjona, jonka läpi ei näe.

Mikä lasiainen?

  • Lasiainen on silmän täyttävä hyytelömäinen aine silmän verkkokalvon ja mykiön välissä.
  • Iän myötä lasiaisen koostumus muuttuu ja se irtoaa osin verkkokalvon pinnasta.

Asiantuntija: professori, osaston ylilääkäri Ilkka Immonen, HUS, silmätautien klinikka

Lue lisää muualla:

Lasiaisen irtauma Duodecim-terveyskirjastossa

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje