Kynnet rakentuvat samoista aineista kuin hiukset

  • anatomia_kynsi

Tiesitkö, että kynnet ovat runsasrikkistä keratiinia, siis samantapaista valkuaisainetta kuin hiukset. 

Kynsi koostuu kolmesta kerroksesta. Kynsivallin solut muodostavat pintakerroksen, kynnen aiheen solut keskikerroksen ja kynnen pohjan solut alimman kerroksen.

Kynnen keratiinisolujen välissä on erityisiä rasvoja, jotka tekevät kynnestä taipuisan. Kynsinauha on kynsitaskun jatkeena olevaa ihoa, joka pitää kynttä paikallaan ja on samalla kynnen juuren suojavalli.

Kynnen muoto päältäpäin katsottuna on suorakulmainen. Kynnen tehtävä on sormien ja varpaiden päiden suojaaminen hankaukselta ja paineelta. Kynnet myös tasapainottavat varpaiden toimintaa ja tekevät tarttumaotteesta tarkemman.

Sormien kynnet kasvavat noin 3 mm kuukaudessa, varpaiden kynnet noin millin. Kasvunopeuteen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Jos aikuisen isovarpaan kynsi irtoaa, uuden kynnen kasvaminen kestää noin vuoden. Puolikuunmuotoinen vaalea osa kynnen juuressa on nimeltään lunula.

Erilaiset kynsimuutokset voivat liittyä jonkin sairauden ensi- tai jälkioireisiin. Esimerkiksi kynnen haurastuminen tai kuoppaisuus voivat olla jonkin ihotaudin oireita. Jos kynnet ovat väriltään kellertävän ruskeat ja niitä on vaikea leikata, kyseessä voi olla kynsisilsa. Jatkuva kynnen lakkaaminen saattaa kuivattaa kynttä ja tehdä siitä kuperan.

Faktoja

  • Kynsilevy on sarveistunut levy, joka kasvaa koko elinajan.
  • Terve kynsi kiiltää helmiäisenä, kasvun häiriintyessä kiilto katoaa.
  • Kynnessä ei ole tuntoa, sillä se on kuollutta solukkoa.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje