Afta: Oireet ja hoito

  • AA0418_afta_

Afta suussa tai kielessä? Vaaraton mutta kiusallinen vaiva voi kertoa keliakiasta.

Aftan oireet

Aftat ovat suun limakalvojen usein hyvinkin kipeitä haavaumia. Niitä on kolmea eri tyyppiä. Pieniä, alle 0,5 cm aftoja tulee tavallisesti posken limakalvolle, huuliin, kieleen ja suunpohjaan– Useita haavaumia voi puhjeta samaan aikaan. Suuret aftat ilmaantuvat samoihin kohtiin. Ne voivat olla hyvin kivuliaita etenkin syödessä tai nieltäessä. Herpeettiset aftat ovat puolestaan harvinaisia, pieniä aftoja, joita voi esiintyä kymmeniä samanaikaisesti suun limakalvoilla.

Aftan aiheuttajat

Aftan tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä. Useat tutkimukset osoittavat, että ne voivat liittyä paikalliseen immuniteetin häiriöön. Taipumus aftojen esiintymiseen on periytyvä. Vaiva puhkeaa usein jo lapsilla ja nuorilla, ja se voi myös liittyä hormonaalisiin muutoksiin. Huono suuhygienia ja stressi voivat altistaa aftojen puhkeamiselle. Raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin puute saattavat lisätä taipumusta aftojen esiintymiselle. Hammastahnan sisältämä natriumlauryylisulfaatti voi myös olla altistava tekijä.

Joskus toistuvien aftojen taustalla voi olla yleissairaus kuten keliakia  tai harvinainen oireyhtymä, jolloin muina oireina voi esiintyä muun muassa genitaalialueen haavaumia, ihottumaa ja niveloireita. Aftoja voi esiintyä myös tulehduksellisten suolistosairauksien kuten Crohnin taudin  yhteydessä. Haavaumat voivat olla näiden sairauksien yhteydessä laajempia ja pitkäkestoisempia kuin tavalliset aftat.

Aftan hoito

Aftat eivät ole tarttuvia ja ne paranevat yleensä itsestään 7–10 vuorokaudessa.
– Jos afta tai muu suun haavauma ei parane 2–3 viikossa, tai jos aftat uusiutuvat jatkuvasti, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin. Jatkotutkimuksina voidaan tarvittaessa ottaa verikokeita tai suun limakalvojen kudosnäyte, erikoishammaslääkäri Jaana Willberg kertoo.

Oireita voi lievittää ja paranemista nopeuttaa apteekeista ilman reseptiä saatavilla hoitoaineilla, kuten geeli-, suihke- ja tablettivalmisteilla. Suuhygieniaa voi tehostaa klooriheksidiiniä sisältävällä suuvedellä. Uusiutuvia aftoja voi hoitaa myös paikallisilla kortisonivalmisteilla, joihin tarvitaan lääkärin resepti.

Vaaraton vaiva

  • Uusiutuvat aftat ovat yksi tavallisin suun limakalvojen ongelma.
  • Taipumus voi olla perinnöllinen ja taustalla voi olla jokin yleisterveydellinen syy.
  • Paranevat itsestään noin 7–10 päivässä.

Lähde: Turun yliopiston suupatologian erikoishammaslääkärin, HLT, EHL Jaana Willbergin haastattelu

Lue lisää:

Miksi suuhun tulee aftoja?

Lue lisää muualla:

Aftat ja suun pienet haavaumat Duodecim-Terveyskirjastossa

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje