Yli kolme kuppia kahvia ei nosta verenpainetta

nauti_kahvia_huoletta

Yli kolme kupillista kahvia päivässä on hyväksi verenpaineelle, mutta 1-3 haitallista. Kuulostaako erikoiselta? Näin kuitenkin väittää tuore amerikkalaistutkimus.

Yli kolme kuppia kahvia päivässä juovien verenpaine ei kohoa kahvinjuonnin seurauksena. Sen sijaan niillä, jotka juovat vain 1-3 kuppia pieni riski kohonneeseen verenpaineeseen on olemassa.

Amerikkalaistutkimuksessa verrattiin kahvinjuojien verenpaineita niihin, jotka juovat kahvia vain alle kupin päivässä. Sitä, miksi 1-3 kuppia saattaa nostaa verenpainetta, mutta useampi kuppi ei, tutkimus ei kyennyt kuitenkaan selvittämään.

Kahvinjuonnilla on myös muita terveysvaikutuksia. Kofeiinin aiheuttaman piristävän vaikutuksen lisäksi kahvi voi suojata maksaa sekä vähentää diabeteksen, dementian ja Parkinsonin taudin riskiä.

Toisaalta runsas kahvin juonti voi sotkea unirytmin, heikentää unen laatua sekä lisätä mahahapon eritystä ja pahentaa näin muista syistä johtuvaa mahan ärsytystä. Liian runsas kofeiinin saanti voi myös aiheuttaa hermostuneisuutta ja sydämentykytystä.

Tutkimuksessa analysoitiin uudestaan aiempien kahvitutkimusten tulokset. Yhteensä tutkittavia henkilöitä oli noin 170 000.

14.6.2011

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje