Tunnistatko ientulehduksen oireet?

  • AA0615_tropit_hampaat

Ientulehdus on ikävän yleinen riesa, jonka voi saada, vaikka harjaisi hampaat säännöllisesti. Tunnistatko nämä ientulehduksen oireet?

Yli puolella suomalaisista muhii suussaan ientulehdus. Pinnallisen ientulehduksen yleisiä oireita ovat verenvuoto ikenistä sekä ikenen punoitus, turvotus ja kipu. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä ientulehduksesta. Tupakointi lisää merkittävästi ientulehduksen ja parodontiitin riskiä.

Ientulehduksen voi saada, vaikka harjaisi hampaansa säännöllisesti. On tärkeää puhdistaa sekä hampaat että ienrajat ja hammasvälit huolellisesti.
 – Harjan lisäksi tarvitaan hammasväliharjaa tai hammaslankaa, jolla plakki eli bakteerimassa saadaan hampaiden ahtaista väleistä, neuvoo parodontologian erikoishammaslääkäri Juha Oittinen Oral Hammaslääkäreistä.

Hampaiden pinnoille kertynyt plakki ja syljen mineraalit muodostavat hammaskiveä. Ienrajassa ja ikenen alla hammaskivi ärsyttää ientä, jolloin plakki kertyy hammaskiven pintaan ja aiheuttaa tulehdusta.

Antiseptiset suuvedet ovat hyvä lisä hampaiden mekaaniselle puhdistukselle. Ne ehkäisevät bakteeripeitteiden syntymistä.
Jos ikenet vuotavat verta, niiden harjaamista ei tulisi välttää – päinvastoin. Tulehtunutta kohtaa tulisi harjata ja langata entistä ahkerammin. 

Mikäli tunnistat oireet, kokeile näitä 5 neuvoa ientulehduksen nujertamiseen. Jos tunnollisesta harjaamisesta ja hammasvälien lankaamisesta ei kuitenkaan tunnu olevan apua, on syytä mennä hammaslääkäriin.

Lähde: Oral Hammaslääkärit

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje