Panosta hampaiden harjaukseen

suuhygienia_artikkeli

Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus on ensiarvoisen tärkeää. Sillä varmistat, etteivät suussa muhivat bakteerit pääse leviämään muualle elimistöön.

Sen lisäksi että suussa muhiva bakteeristo aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, se myös leviää helposti muualle elimistöön. Muualle elimistöön levitessään bakteeristo aiheuttaa erilaisia tauteja ja vaikeuttaa jo olemassaolevien tautien, kuten diabeteksen, hoitotasapainoa.

Suuhygienisti Merja Suomen mukaan suun ja hampaiden hoidossa merkittävin asia on edelleen harjaaminen: huolellinen harjaus on ainoa tehokas tapa poistaa bakteerien teutarointitantereekseen muodostamaa plakkia eli biofilmiä.

”Hampaiden pitää saada fluoria tahnasta kahdesti päivässä”, Merja Suomi muistuttaa.

Tärkeintä on iltaharjaus

Suun hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on iltaharjaus, sillä hampaita reikiintymiseltä suojaavan syljen eritys vähenee öisin ja biofilmi saa jyllätä pesemättömillä hampailla koko yön.

Aamupesu puolestaan antaa hampaille tarpeellisen fluoriannoksen ja raikkaan hengityksen.

”Se on myös kohteliaisuutta toisia kohtaan”, Merja Suomi sanoo.

Hammaspintojen lisäksi pitäisi muistaa hammasvälien puhdistaminen. Tehokkaimmin se onnistuu hammaslangan, -tikun, -väliharjan tai kätevän lankaimen avulla.

Myös ikenien kunnosta huolehtiminen on tärkeää, sillä ienreunan tulehdus avaa bakteereille suoran tien ikenen alle.

Vaihda harjaa tarpeeksi usein

Hampaiden hoito on myös välineurheilua. Koska harjakset väsyvät, pitäisi hammasharja vaihtaa uuteen vähintään kolmen kuukauden välein ja aina esimerkiksi flunssan tai vatsataudin jälkeen.

”On tärkeää käyttää pehmeää harjaa ja tarpeeksi hellää otetta. Liian kovalla harjauksella ien lähtee vetäytymään, jolloin herkät juuripinnat tulevat näkyviin”, Merja Suomi sanoo.

Esimerkiksi sähköhammasharjasta otetaan kynäote ja harjan annetaan liukua puhdistettavan pinnan päällä.

Harjaa ei kuulu painaa rystyset valkeina.

Lapsi kaipaa apua

Monen mielestä Suomi on hammashoidon kultamaa, mutta valitettavasti ajat ovat muuttuneet. Nykynuoret ovat tutkitusti laiskoja harjaajia.

Vanhempien tulisi opettaa oikea harjaustekniikka lapsille kädestä pitäen ja omalla esimerkillään ohjata lapsi harjaamaan hampaat kahdesti päivässä. Suuhygienistin mukaan harjaus jätetään usein lapsen vastuulle liian varhain. Ala-asteikäiset lapsetkin kaipaavat vielä opastusta ja valvontaa.

Merja Suomi kehottaa vanhempia tarkastamaan lasten suut säännöllisesti.

”Hammasharjan kokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Tarpeeksi pienellä harjalla onnistuu takahampaidenkin puhdistus. Lapsella pitäisi olla lapsen harja.”

5 helppoa tapaa hoitaa suuta

Tiesitkö tätä hampaista?

Lisätietoa aiheesta muualla

Terve suu ja hyvinvointi

Hampaiden puhdistaminen

Alle kouluikäisen suuhygienia

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje