Näin pääset eroon ientulehduksesta

eroon_ientulehduksesta

Vuotavatko ikenesi verta hampaita harjatessasi? Haiseeko hengityksesi? Maistuuko suussa pahalta? Heiluvatko hampaasi? Jos vastaat yhteenkään kysymykseen myöntävästi, saatat kärsiä ientulehduksesta.

Ientulehdus on hyvin tavallinen vaiva. Siitä kärsii kolme neljästä suomalaisaikuisesta. Ientulehduksesta on kuitenkin syytä hankkiutua eroon, sillä se saattaa johtaa vakavampiin sairauksiin.

Hoitamaton ientulehdus aiheuttaa parodontiittia, joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia ja voi johtaa hampaan tai hampaiden menetykseen.

Eikä siinä vielä kaikki. Ientulehduksella ja etenkin parodontiittilla on tutkimuksissa todettu olevan yhteyksiä myös suun ulkopuolisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verensuonisairauksiin, diabetekseen ja reumaan.

Raskaana olevat naiset ovat erityisen alttiita ientulehdukselle. Sairaus voi vaikuttaa myös tulevaan vauvaan, sillä sen on todettu voivan johtaa ennenaikaisiin synnytyksiin ja alhaisiin syntymäpainoihin.

Ientulehduksen aiheuttaa plakki, eli hampaan pinnalle kertyvä bakteeripeite. Siitä on onneksi kohtuullisen helppo päästä eroon. Tässä viisi vinkkiä:

1) Harjaa hampaat ja puhdista hammasvälit kunnolla

Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä ja vähintään kaksi minuuttia kerrallaan. Sähköhammasharjan käyttö parantaa usein harjauksen tehoa. Harjauksen lisäksi muista puhdistaa hammasvälit hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla. Jos hammasvälien puhdistaminen aiheuttaa verenvuotoa, älä säikähdä, vaan puhdista vuotava alue huolellisesti ja tavanomaista useammin muutaman päivän ajan.

2) Käy säännöllisesti hammaslääkärissä

Et varmaan viihdy hammaslääkärin tuolissa, kukapa viihtyisi, mutta säännölliset tarkastukset kannattavat. Mitä pikemmin mahdolliset ongelmat löydetään, sitä nopeammin niiden hoito voidaan aloittaa. Lisäksi hammaslääkäri putsaa hampaasi hammaskivestä, joka voi aiheuttaa ientulehdusta.

3) Lopeta tupakointi

Jos tupakoit, tässä on yksi hyvä syy lisää vaihtaa kessu nikotiinipurkkaan. Tupakoitsijoiden ientulehdus jää usein huomaamatta, koska nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa. Tällöin hampaiden harjaaminen ei aiheuta verenvuotoa tulehtuneissa ikenissä, ja tauti jää huomaamatta pidemmäksi aikaa. Tupakointi myös lisää hammaskiveä.

4) Syö lisää kalaa

Pari lohiateriaa viikossa tai omega-3 -rasvahappoja sisältävien lisäravinteiden käyttö ei ole huono idea myöskään ientulehduksen torjunnassa. Amerikkalaistutkimusten mukaan monityydyttymättömiä rasvahappoja paljon sisältävä ruokavalio auttaa ehkäisemään ientulehdusta. Näitä happoja saa muun muassa rasvaisesta kalasta, joistain pähkinöistä ja äitien vanhasta suosikista, kalanmaksaöljystä. 

5) Käytä suuvettä

Oletko koskaan purskutellut suuvedellä? Se on helppoa ja nopeaa ja hyvä konsti ientulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa. Kaikkia suuvesiä ei kuitenkaan ole tarkoitettu ientulehdusta varten. Kysy apteekista neuvoa oikean tuotteen löytääksesi.   

 

Lue lisää aiheesta

Lisää tietoa muualla

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje