Hampaat: aikuisella on 32 hammasta

  • 0515_kunnossa

Aikuisella ihmisellä on 32 hammasta kun viisaudenhampaat lasketaan mukaan. Maitohampaiden jälkeen pysyvät hampaat puhkeavat yleensä 13 ikävuoteen mennessä.

Aikuisella on viisaudenhampaat mukaan lukien 32 hammasta. Niiden tehtävä on hienontaa ruoka sekä vaikuttaa puheen tuottamiseen.

Hampaan osat ovat kruunu ja juuri. Kruunu on hampaan näkyvä osa, jota peittää suojaava kova kiille. Kiilteen alla on hammasluu. Juuri on ikenen peitossa leukaluussa, johon se kiinnittyy kiinnityssäikeillä. Kruunusta juureen saakka hampaan sisällä on hammasydin, jossa on pieniä valtimoita, laskimoita ja hermosäikeitä. Hammas on siis yhteydessä muun elimistön verenkiertoon ja hermoihin.

Hampaan pinnalle, kuten suun limakalvollekin, muodostuu bakteeriplakkia. Se voi aiheuttaa ientulehduksia tai reikiintymistä, joka on bakteerin ai-
heuttama infektiosairaus. Pienen, kiilteen alueella olevan reiän voi pysäyttää, kun pitää hampaan pinnan puhtaana, huolehtii säännöllisestä ruokarytmistä ja välttää runsasta sokerin käyttöä sekä napostelua. Myös säännöllisestä ksylitolin käytöstä on hyötyä. Hammasluuhun edennyt reikä hoidetaan poraamalla ja paikkaamalla. Syvälle edenneestä isosta reiästä bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja sen verisuoniin. Hoidoksi voidaan tarvita juurihoito.

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde harjaamalla, vaan se poistetaan hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla ultraäänellä tai mekaanisesti.

Suun terveys on tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta: bakteeritulehdukset lisäävät valtimoiden kovettumisriskiä ja sydän- ja verisuonisairauksia. Suun tulehdukset vaikuttavat myös esimerkiksi reuma- ja diabetespotilaiden hoitotasapainoon. 


 

Faktoja hampaista

  • Kiille on kehomme kovin kudos. Se koostuu 95-prosenttisesti mineraaleista.
  • Suun kuivuus lisää reikiintymisriskiä.
  • Päivittäisen harjaamisen ja hammasvälien puhdistamisen lisäksi on suositeltavaa käydä säännöllisesti vuosittain hammaslääkärillä.

 

Asiantuntijana hammaslääkäri Anneli Ahvenjärvi. Lähteet: Suomen Hammaslääkäriliitto.

 

Lisätietoa suun terveydestä:

Hammaslääkäriliitto: Suun terveys

Hammaslääkäriliitto: Hampaiden kehittyminen ja puhkeaminen

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje