Halkeilevat suupielet: miten hoitaa oikein?

  • 0414_kuivathuulet

Suupielet halkeilevat kosteuden seurauksena. Parhaiten niitä hoitaa voide, mutta millainen?

Vauvan suupielet pysyvät tutin alla kosteina. Seniorilla iän myötä madaltunut purenta saa suupieleen aikaan pienen, syljestä kostuvan poimun. Kosteus hautoo ja rikkoo suupielten ihon. Hampaiden oikomishoito, sopimaton hammasproteesi ja diabeetikolla sokeritasapainon heilahtelu saattavat tehdä samoin.

”Kostea haavauma on otollinen kasvualusta tulehduksen aiheuttajabakteereille ja hiivasienille. Tulehdus myös pitää ihon rikkinäisenä”, apteekkari Reija Yrjölä Koivu Apteekista Tampereelta kertoo.

Tulehduksen aiheuttajabakteerit ja sienet ovat samoja, joita elää terveellä iholla ja limakalvoilla. Ongelmallisia niistä tulee, kun ne lisääntyvät liikaa.

Suupielten haavaumien hoito

Hydrokortisonia ja antibakteerisia ainesosia sisältävä voide rauhoittaa suupielten tulehdusta. Sitä sipaistaan iholle viikon kuurina. Pikkulapsille käytetään kortisonivoiteen sijasta kupari-sinkkivoidetta. Se kuivattaa ihoa ja hillitsee bakteerien ja sienten lisääntymistä.

”Kovin rasvaiset B-vitamiinivoiteet pahentavat tilannetta, sillä ne hautovat suupieliä entisestään. Samasta syystä huulirasvaa tulisi käyttää kohtuudella.”

Suupielten pito kuivina ja puhtaina hoitaa ja ehkäisee haavaumia ja bakteerien kasvua. Ihoalueen pesu pari kertaa päivässä happamalla pesunesteellä huolehtii ihon bakteeriston tasapainosta.

”Suun bakteeritasapainoa voi parantaa imeskeltävällä maitohappobakteerivalmisteella. Sitä on hyvä käyttää, jos haavaumat ja tulehdukset uusivat herkästi.”

Joskus syy halkeileviin suupieliin voi olla hammastahnassa ja sen sisältämissä, ihoa ärsyttävissä aineissa. Monesti vaihto vaahtoamattomaan tahnaan auttaa. Se ei sisällä  natriumlauryylisulfaattia.

””Ellei itsehoito auta viikossa tai tulehdus leviää suupielistä huuliin, käännytään lääkärin puoleen. Syy suupielten halkeiluun voi olla myös sammaksessa tai raudan puutteessa, mutta rautalisää otetaan vain lääkärin ohjeen mukaan.”

 Apua Avainapteekista:

  • Daktarin-emulsiovoide 
  • Daktacort-emulsiovoide
  • Sibicort-emulsiovoide 
  • Uriage CU-ZN+ -voide 
  • Avene Cicalfate-korjaava hoitovoide
  • Reladent-imeskeltävä maitohappobakteerivalmiste

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje