Vaikkua korvassa?

  • vaikku-korvavahatulppa

Vaikku, eli korvavaha, saattaa muodostaa korvakäytävään ikävän vahatulpan. Vaiva on vaaraton, mutta sen aiheuttamat oireet pahenevat väärällä hoidolla.

Miten korvakäytävän vahatulppa syntyy?

Korvakäytävän rustoisessa osassa olevat ihon rauhaset tuottavat jatkuvasti korvavahaa. Sitä alkaa kerääntyä korvakäytävään, jos vaikkua muodostuu normaalia enemmän tai korvakäytävän kuljetusmekanismi on häiriintynyt tai heikentynyt. Normaalisti vaikku ajautuu korvakäytävän suulle ja tippuu pois kuivuttuaan. Jos tämä luontainen puhdistusmekanismi ei toimi normaalisti, syntyy korvakäytävän täyttävä vahatulppa.

Mikä aiheuttaa korvavahatulpan?

Tukkiutuminen tapahtuu usein äkillisesti esimerkiksi korvaa kaivaessa. Silloin vaikku ei poistu, vaan työntyy syvemmälle tiiviiksi tulpaksi. Jos korvaan joutuu vettä, vaha laajenee ja tukkii korvakäytävän. Myös kuulolaitteet ja korvan sisään asetettavat kuulokkeet voivat edesauttaa vahatulpan muodostumista. Vaikkua voi kertyä runsaammin korvakäytävään myös korvaleikkauksen jälkeen poikkeavan anatomian vuoksi.

Missään tapauksessa korvaa ei saa mennä itse kaivamaan pumpulipuikoilla. Silloin vaikku ei poistu vaan pakkautuu entisestään. Pahimmillaan ronkkiminen jollakin terävällä voi rikkoa korvakäytävän ihon ja tulehduttaa korvakäytävän.

Miten korvakäytävän vahatulppa oireilee?

Tavanomainen vahatulppa on oireeton niin kauan, kun korvakäytävään jää vähäinenkin ilmayhteys tärykalvolle asti. Oireet alkavat, kun korvakäytävä tukkeutuu kokonaan.

Yleisin oire on tunne korvan tukkoisuudesta. Sen lisäksi voi ilmetä korvan huminaa, kuulon heikkenemistä ja jopa huimausta. Kipu liittyy yleensä tilanteisiin, joissa ihminen on yrittänyt itse sorkkia korvaansa.

Miten yleinen vaiva on?

Korvalääkäri törmää vahatulppiin vastaanotollaan päivittäin. Erityisesti vahatulppia muodostuu henkilöille, jotka kaivavat omatoimisesti korviaan pumpulipuikoilla. Iän mukana vaiva jonkin verran yleistyy.

Mitä hoitamattomasta korvakäytävän vahatulpasta voi seurata?

Hyvin epämiellyttävät oireet jatkuvat. Korva humisee, kuulo heikkenee ja tasapainossa ilmenee vaikeuksia. Pahimmassa tapauksessa huimaus voimistuu.

Voiko korvavahatulppa vaurioittaa kuuloa pysyvästi?

Korvavahatulppa ei vaurioita kuuloa. Toki kuulo heikkenee tilapäisesti, jos tulppa tukkii korvakäytävän kokonaan, mutta pysyvää vammaa se ei aiheuta. Lue, miten vaikku haittaa kuuloa.

Miten korvakäytävän vahatulppaa voi hoitaa kotikonstein?

Jos korvan tukkiutumisen ilmeinen syy on vahatulppa, sen hoitamiseksi voi käyttää apteekista saatavia tulppaa liuottavia tippoja. Ne laitetaan korvaan illalla ja annetaan vaikuttaa korvakäytävässä yön yli. Aamulla korva huuhdotaan lämpimällä vedellä tai keittosuolalla.

Milloin pitää mennä lääkäriin?

Mene lääkäriin, kun oireina on korvan tukkoisuutta, huminaa tai kuulon heikentymistä. Lääkäri puhdistaa korvan joko imulla, keittosuolahuuhtelulla tai pienten instrumenttien avulla.

Jos vahatulppa pyrkii toistuvasti tukkimaan korvakäytävän, kannattaa käydä terveysasemalla tai lääkärissä korvan puhdistuksessa kerran tai pari vuodessa.

Voiko vahatulpan muodostumista ennaltaehkäistä?

Ennaltaehkäisyyn sopivat siihen erityisesti tarkoitetut, apteekissa myytävät suihkeet ja korvaöljyt. Niiden ainesosina on synteettinen öljy tai jojoba- tai öliiviöljy. Vahatulpat pysyvät poissa, jos tuotetta ruiskauttaa korviin 1-2 kertaa viikossa.

korvatipat-remowax

Asiantuntija: Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen

Näin apteekki auttaa

Orion Remo-Wax Korvatipat liuottaa korvan vahatulpat ja puhdistaa korvakäytävät. 10 ml 15,60 e.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje