Vaikku haittaa kuuloa

  • apteekin hyllyltä

Korvat voivat mennä tukkoon johtuen niihin kertyvästä vaikusta. Voiko vahatulpan muodostumista estää jotenkin?

Korvani ovat usein tukossa johtuen niihin kertyvästä vaikusta. Miten vahatulpan muodostumista voisi estää?

Korvan rauhasten erittämä vaha muodostaa suojakerroksen korvakäytävän iholle. Normaalisti vaikku kulkeutuu ulkokorvan suulle, josta se poistuu kuivahtaneena. Jos vahaa kertyy liikaa tai sen kuljetusmekanismi häiriintyy, korvaan syntyy käytävän tukkiva vahatulppa. Tulppa voi aiheuttaa kuulon heikkenemistä, lukon tunnetta, kipua, kutinaa tai jopa tulehduksen. Vahatulpan muodostumisen riskitekijöitä ovat muun muassa kapeat korvakäytävät, pölyinen ja likainen työympäristö, altistuminen melulle sekä nappikuulokkeiden tai korvatulppien jatkuva käyttö.

Vahatulpan hoitoon sekä ehkäisyyn on apteekista saatavilla erityisiä öljypohjaisia korvasuihkeita, joita ei tarvitse huuhdella pois. Suihketta voi käyttää kuuriluontoisesti päivittäin tai ennaltaehkäisevästi muutaman kerran viikossa. Öljy pehmittää vaikkua, jolloin sen luonnollinen poistuminen korvasta helpottuu. Pumpulipuikon käyttöä kannattaa välttää, sillä se saattaa työntää vaikkua yhä tiiviimmäksi tulpaksi.

Jos oireet jatkuvat pitkään itsehoidosta huolimatta, vahatulppa on syytä poistaa hoitajan tai lääkärin toimesta. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta tai tulehdusoireita.

Täsmätuote

Vaxol Spray poistaa korvavahaa ja lievittää kutinaa, 10 ml.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje