Uusi taittovirheleikkaus säästää silmää

  • Uusi taittovirheleikkaus

Suomessa tehdään vuosittain arviolta 15 000 näön korjausleikkausta. Ne tehdään tarkkaan valituille potilaille.

Periaatteessa jokaisen terveen silmän näkökykyä voidaan parantaa ja taittovirheet poistaa leikkauksella, menetelmät vain vaihtelevat. Silmän rakenne ja taittovirheen voimakkuus vaikuttavat leikkaustavan valintaan. Laserilla voidaan korjata lievää kaukonäköä ja likinäköä yleensä 10 diopteriin saakka. Aikuisnäkö ja voimakas liki- ja kaukotaitteisuus korjaantuvat silmän sisäisellä leikkauksella. ”Vanhemmissa laserleikkauksissa silmän sarveiskalvoon leikattiin läppä, jonka alle tehtiin taittovirheen korjaava laserhionta. Uusimmassa menetelmässä silmän pintaa ei avata. Nyt toimenpide tehdään tähystämällä sarveiskalvon reunaan tehdyn muutaman millimetrin levyisen aukon kautta”, johtava optikko Tiia Ilmaniemi Medilaserista kertoo.

Silmän sisäisessä leikkauksessa silmään tehdään muutaman millimetrin kokoinen viilto ja silmään asennetaan joko silmänsisäinen piilolinssi tai mykiö vaihdetaan tekomykiöön.

Tähystysleikkaus vähentää vaivoja

Tähystysleikkaus vähentää silmäleikkauksen jälkioireita: leikkauspäivänä tuntuvaa silmien ärsytystä ja väliaikaista kuivuutta. Se vähentää entisestään myös taittovirheleikkausten vakavampia ja harvinaisia haittoja, kuten tulehdusta ja sarveiskalvon rakenteen heikkenemistä. Tulehduksen ehkäisemiseksi leikattua silmää hoidetaan kotona silmätipoilla. Toisia, silmää kostuttavia tippoja voidaan tarvita kuukausia, sillä silmän hermotuksen palautuminen leikkauksesta vie aikaa. ”Vakavien haittojen vähentämiseksi taittovirheleikkaukseen mennään aina optikon ja silmälääkärin esitutkimuksen kautta. Toisinaan ei päästä tätä pidemmälle.” Silmiä ei leikata, jos korjattavaa on hyvin vähän. Tällöin leikkauksen riskit ovat hyötyjä suuremmat.

”Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen, näköaistin solujen sanelema näköreservi. Tätä ei voida parantaa millään leikkauksella. Leikkauksella näkö paranee vastaavaksi kuin hyvillä silmälaseilla.”

Kuvassa silmäkirurgi Harri Koskela suorittaa SMILE-leikkausta Medilaser Tampereen klinikalla.

Lisätietoa aiheesta muualla:

Taittovirheistä ja leikkauksista
Kelan taittovirheleikkausten korvausmenettelystä 

 

Uusimmat


 


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje