Taas korvatulehdus!

  • 0314_korvatulehdus

Toistuvat välikorvatulehdukset piinaavat lasta ja vanhempia. Voiko niitä estää itse mitenkään?

Välikorvatulehdus eli otiitti puhkeaa tavallisesti muutaman päivän kuluttua flunssan alkamisesta. Flunssa heikentää limakalvojen puolustuskykyä, jolloin nenästä ja nielusta peräisin olevan otiitin aiheuttajabakteerit pääsevät kulkeutumaan korvaan. Koska alttius korvatulehduksille kasvaa yhtä jalkaa ylähengitystieinfektioiden kanssa, flunssan ehkäisyyn tarkoitetut konstit ehkäisevät myös korvatulehdusta. Hyvä hygienia ja päivähoidon pienet ryhmäkoot vähentävät nuhakuumeita.

Ksylitolia korvalle

Säännöllinen ksylitolin käyttö ehkäisee korvatulehduksia. Ksylitoli estää korvatulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua hampaiden pinnalla. Tosin jotta ksylitoli tehoaisi bakteeriin, sitä tulisi nauttia viidestä kymmeneen purukumityynyn verran päivässä. Ihan pienet lapset eivät osaa vielä pureskella purukumia, jolloin ksylitoli kannattaa antaa imeskelytabletteina. Ksylitolitabletin voi tarvittaessa jauhaa ja ”kuorruttaa” kostutettu tutin pää jauheella. Ksylitoli on turvallista ihan pienellekin lapsille, mutta liian suuret määrät ksylitolia voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Passiivinen tupakointi ja runsas tutin käyttö lisäävät lapsen korvatulehduksia.

Helpotusta korvakipuun

Korvatulehdukset ovat tavallisimpia 6–24 kuukauden ikäisillä lapsilla. Korvakipuinen lapsi on usein itkuinen ja levoton. Kipua kannattaa hellittää pakkauksen ohjeen mukaan otetulla parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Korvatulehdus puhkeaa usein yöllä, mutta kipulääkkeen ansiosta lääkärille lähtöä voidaan yleensä odottaa aamuun. Kipua voi helpottaa myös puuduttavilla korvatipoilla. Niitä saa käyttää vain, jos tärykalvo on ehjä eikä korva eritä. Vaikka kipu tuntuisi yön aikana kadonneen kokonaan, tarvitaan lääkäriä. Tauti voi olla myös kokonaan kivuton. Otiitti-diagnoosi vaatii aina lääkärin tekemän tärykalvon tarkastelun.

Asiantuntijana farmaseutti Irene Salomaa, Länsi apteekki, Tampere

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje