Miten hoidan kuivaa nenää?

  • miten_hoidan_kuivaa_nenaa

Kysymykseen vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, ylilääkäri Erna Kentala HUSista.

”Nenän limakalvot kuivuvat helposti talvisin, jolloin huoneilman kosteustaso on hyvin matala kylmän talvi-ilman ja tehokkaan keskuslämmityksen takia. Tilannetta pahentaa usein tehoilmastoitu toimisto, jossa ilma on entistä kuivempaa.

Kuiva ilma rasittaa nenän limakalvoja. Kuivat nenän limakalvot puolestaan altistavat nenäverenvuodolle: kun limakalvot pääsevät kuivumaan, nenä vuotaa verta herkemmin.

Jos nenän kuivumiseen ei liity verenvuotoa ja nenän saa aamuisin auki, limakalvojen kuivumisesta ei tarvitse huolestua sen enempää. Mutta jos kuivuminen haittaa elämää, esimerkiksi jos on toistuvia tulehduksia, nenän limakalvoja aristaa tai on paljon nenäverenvuotoa, nenän limakalvoja kannattaa kostuttaa säännöllisesti.

Kostutukseen sopii esimerkiksi höyryhengittely, mutta se on aika työläs tapa. Aamuin illoin ei nimittäin riitä vaan limakalvot kaipaavat kostutusta lukuisia kertoja päivässä.

Suosittelen yleensä potilailleni suihkepullossa olevaa keittosuolaliuosta. Sitä on helppo pitää mukana esimerkiksi käsilaukussa tai taskussa ja ruiskauttaa tarpeen tullen nenään.

Jos potilaalla on taipumusta nenäverenvuotoon tai kyseessä on vanhempi ihminen, suosittelen lisäksi öljymäisiä, pitkäkestoisemmin kosteuttavia ja hoitavia tuotteita.

Tehokosteuttaminen kannattaa myös flunssan yhteydessä erityisesti siinä tapauksessa, että käyttää tukkoisen nenän avaamiseen tarkoitettuja lääkkeellisiä nenäsumutteita, sillä ne kuivattavat limakalvoja jo lyhyessäkin käytössä voimakkaasti.

Nenän limakalvojen kuivuminen on varsin tavallinen ongelma. Yleensä siitä kärsivät ovat helpottuneita kuullessaan, että oireelle löytyy yksinkertainen, vaaraton syy ja että vaivaa voi hoitaa helposti lääkkeettömillä tuotteilla.”

Hyvä tietää nenästä

  • Nenä on ensimmäinen elin, joka joutuu tekemisiin hengitysilman kanssa.
  • Nenän tehtävä on kostuttaa ja lämmittää sisään menevää ilmaa.
  • Väljä nenä kuivuu helpommin kuin tukkoinen.
  • Kuivat nenän limakalvot ovat karstaiset ja aristavat.

Päivitetty 26.1.2015

Lue lisää aiheesta

Testissä nenäsuihkeet

Lisätietoa aiheesta muualla

Nenäverenvuoto

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje