Mikä avuksi tukkoiseen nenään?

tukkoinen_nena

Tukkoisuuden helpottamiseksi löytyy apteekista monta eri vaihtoehtoa.

Flunssan aikana limakalvoturvotus, eli nenän tukkoisuus on yleinen ongelma. Se voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama, mutta syy voi myös olla jokin muu. Se täytyy aina selvittää.

Tukkoisuuden helpottamiseksi löytyy apteekista monta eri vaihtoehtoa. Höyryhengitykseen käytettyjen tippojen vahva tuoksu avaa hengitystiet ja helpottaa oloa. Saman vaikutuksen saa rintakehään tai selkään laitettavista voiteista.

Yleisimmät vaihtoehdot tukkoisuuden helpottamiseksi ovat ksylometatsoliinia sisältävät nenäsuihkeet tai tipat. Ne vaikuttavat supistamalla nenän limakalvojen pieniä verisuonia. Supistumisen seurauksena limakalvoturvotus vähenee ja olo helpottuu nopeasti.

Ksylometatsoliinia sisältäviä tippoja tai suihkeita ei kuitenkaan pidä käyttää pitkään yhtäjaksoisesti. Suositus on, että aikuisen tulee lopettaa käyttö kymmenen päivän jälkeen ja lapsen viiden päivän jälkeen.

Pitkään käytettynä ksylometatsoliinia sisältävät suihkeet ja tipat kuivattavat limakalvoja ja ärsyttävät niitä entisestään. Tällöin limakalvon verisuonet turpoavat ja tukkoinen olo saattaa jatkua.

Jos näin käy, niin kuivia limakalvoja voi hoitaa öljypohjaisilla suihkeilla tai suolaliuossuihkeilla, jotka puhdistavat limakalvoja ja pitävät nenän paremmin auki.

Monet ovatkin löytäneet sarvikuonon, eli nenähuutelukannun, jolla on helppo huuhdella nenäontelot puhtaaksi. Sarvikuono on myös tehokas apuväline poskiontelotulehduksen ennaltaehkäisyssä.

Pitkään jatkuneen limakalvoturvotuksen syy täytyy aina selvittää. Taustalla voi olla jokin rakenteellinen vika tai allergia.

Pitkään jatkuneen tukkoisuuden hoitoon voi myös kokeilla kortisonisuihkekuuria. Lääke annostellaan päivittäin, yleensä aamuisin. Paras vaikutus saavutetaan vasta parin päivän käytön jälkeen.

Ilman reseptiä kortisonisuihketta voi ostaa 60 annoksen pakkauksissa. Jos kortisonisuihkekuurista ei ole apua, pitää kääntyä lääkärin puoleen.

Kysymykseen vastasi farmaseutti Erika Luoto Kaarinan apteekista.

Kysy farmaseutilta -sarjan aiemmat osat:

Miten voin suojata ihoni paukkupakkasilla?

Silmäni kuivuvat talvisin, mikä avuksi?

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje