Liuota korvan vahatulppa pois

tukkiutunut_korva_artikkeli

Vahatulppaa ei saa kaivaa itse ulos korvasta.

Vahatulppaa ei saa kaivaa pois sormella tai vanupuikolla, koska se voi työntää tulppaa syvemmälle ja vahingoittaa tärykalvoa tai korvakäytävän ihoa. Käytä hoitoon apteekista ilman reseptiä saatavia, tulppaa liuottavia valmisteita, anna vaikuttaa vähintään 20 minuuttia tai tarvittaessa yön yli. Huuhtele tämän jälkeen korva kädenlämpöisellä vedellä.

Kenelle ei sovi?

Liuottavia tippoja ei saa käyttää, jos korvasta vuotaa nestettä, tärykalvo on vahingoittunut, korva on tulehtunut tai korvakäytävässä on tulehdus tai ihottumaa. Liuosta ei myöskään saa laittaa lapselle, jonka tärykalvossa on putki.

Milloin lääkäriin?

Jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, kipua tai vuotoa, hakeudu lääkäriin. Jos vaiva toistuu säännöllisesti eikä omatoiminen korvan hoito syystä tai toisesta onnistu, lääkärin tai hoitajan tekemä korvahuuhtelu voi olla tarpeen.

Korvavahan tehtävät

Korvavaha suojaa korvakäytävän ihoa kosteudelta ja vettymiseltä ja tällä tavoin infektioilta. Jos vahaa kertyy liikaa, se saattaa muodostaa korvaan tulpan. Sen voi aiheut­taa myös ahdas korvakäytävä, joka hidastaa vahan poistumista korvasta. Myös kuulolaitteen käyttö edesauttaa tulpan muodostumista.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto ja Therapiafennica.fi

1.6.2010

Lisätietoa aiheesta muualla

Korvakäytävän vahatulppa

Korvakipu ja vuoto korvakäytävästä aikuisiällä

Vierasesine kehossa, nenässä tai korvakäytävässä

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje