Kuivat silmät ja päätetyö

Itse asiasta

Irrota katse tarpeeksi usein ruudulta tai konsolista, jotta silmät saisivat välillä levähtää.

1. Miten päätteiden tuijottelu rasittaa silmiä?

Päätteellä emme muista räpytellä yhtä usein kuin normaalisti. Silmänpinnan kuivumista edistävät usein vielä kuiva huoneilma sekä ilmastointi. Sen sijaan päätteeltä hohkaava valo ei rasita silmiä.

2. Menevätkö lasten ja nuorten silmät pilalle ruutujen ääressä?

Kasvavalle lapselle tai nuorelle ei päätteen ääressä olemisesta ole silmien kannalta oikeastaan erityistä haittaa, ellei silmien kuivumista oteta lukuun. Lapsen tai nuoren näkö ei heikkene päätteen tai konsolin ääressä istumisesta. Nuoren ihmisen silmät ovat myös luonnostaan kosteammat kuin iäkkään.

3. Miltä kuivasilmäisyys tuntuu?

Silmä alkaa punoittaa, se tuntuu ärsyyntyneeltä, silmä vetistää ja silmän pinnalla voi tuntua roskan tunnetta.

4. Kuinka usein päätetyötä kannattaa silmien vuoksi tauottaa?

Tauota aina, kun silmäsi tuntuvat kuivahtavan. Jos silmäsi kuivuvat päätetyön ääressä ongelmaksi asti, ota tavaksesi tauottaa työtäsi vaikkapa joka kahdeskymmenes minuutti.

5. Miten virkistäisin päätetyöskentelystä rasittuneita silmiäni?

Nosta katseesi ylös päätteeltä, katso ikkunaan ja anna katseesi hakeutua vähäksi aikaa kaukaisuuteen. Rasittuneita silmiä voi auttaa, jos puristat niitä hellästi kiinni kuin ”ruttuun”, takaisin auki ja taas kiinni.

Joskus silmien rasitus ja jopa kipu ovat seurausta niska-hartian jumituksista. Päätetyöläisen ja koululaisen kannattaakin pyöritellä päivittäin hartioitaan jo silmienkin iloksi.

6. Milloin kuivasilmäisen pitäisi mennä silmälääkäriin?

Kun kuivasilmäisyys tuntuu jääneen päälle ja näöntarkkuus tuntuu heikkenevän tai sumenevan. Kyse voi olla myös silmän pinnan virus- tai bakteeritulehduksesta tai silmien allergisesta oireilusta.

7. Löytyykö apteekista apua kuiviin silmiin?

Apteekista voi hankkia niin sanottuja keinokyyneleitä, joita voi tiputtaa silmiin aina, kun ne tuntuvat kuivilta. Kyyneliä on pulloissa ja kertakäyttöpipeteissä. Yöksi kannattaa hankkia silmän pintaa kosteuttavia geelejä. Silmien allergiseen ärsytykseen on omat antihistamiini- ja kromoglikaattitippansa.

Asiantuntijana osastonlääkäri Kristiina Vasara HUSin silmäklinikalta.

Uusimmat


 


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje