Kärsitkö tietämättäsi kuivasilmäisyydestä?

  • AA0119_tavalliset_silma

Silmien kuivuminen aiheuttaa usein roskan tunnetta silmässä ja vetistystä. Näin vaivaa voi hoitaa.

Tuntuuko sinusta usein siltä, että silmissä on hiekkaa tai roskia? ­Kyseessä on todennäköisesti silmien pinnan kuivuminen, hyvin yleinen kiusa etenkin talvisin kuivan huoneilman vuoksi.

Vaikka kyseessä on ­yleensä vaaraton vaiva, se voi aiheuttaa silmien kirvelyä, punoitusta, ­kutinaa, väsymistä ja näöntarkkuuden vaihteluja. Silmä voi myös vetistää kuivuuttaan. Vetinen kyynelneste ei kuitenkaan riitä voitelemaan silmän pintaa, ja ongelma jatkuu.

Normaalisti silmää kosteuttavat kyynelrauhasten lisäksi ylä- ja alaluomilla sijaitsevat meibomin rauhaset, jotka erittävät kyynelnesteen joukkoon hyytelömäistä rasvaa. Iän myötä rauhasten toiminta heikkenee ja rasva-­aineiden laatu niissä huononee. Rauhasten tiehyet saattavat myös tukkeutua. Naisilla vaihdevuosien hormonaaliset muutokset pahentavat vaivaa.

Silmien kuivumista aiheuttavat myös ­tuuli, pakkanen, veto, koneellinen ilmastointi ja korkea lämpö­tila. Näyttöpäätetyö ja ­älylaitteiden ­käyttö ­altistavat kuivumiselle, koska ­lähelle ­katsoessa ­räpyttelemme vähemmän, ja silmien voitelu heikkenee. Sama pätee nukkumiseen.

Toisinaan sairaus, kuten ­nivelreuma, kilpirauha­sen vajaatoiminta, diabetes, ruusufinni ja tali-ihottuma, voi aiheuttaa kyynel­erityksen ­vähenemistä, samoin tietyt ­aknelääkkeet, ­antihistamiinit ja beeta­salpaajat sekä psyyke-, nesteenpoisto-, uni- ja silmän­painelääkkeet.

Silmägeeli vai kyyneltietulpat?

Silmien kuivumista voi hoitaa itse apteekista saatavilla silmätipoilla tai -geelillä. Silmägeeli kostuttaa silmää ­pidempään kuin nestemäiset tipat. Niin sanotut keinokyyneleet tepsivät parhaiten, jos tipat laittaa silmiin ennen oireiden alkamista. Tyrniöljytabletit lievittävät silmien ja limakalvojen kuivuutta. Myös ilmankostutin voi auttaa.

Jos silmät ärtyvät pahasti ja vaiva haittaa merkittävästi elämää, kannattaa käydä silmälääkärillä.

Varsinaista parannuskeinoa vaivaan ei ole, mutta oireita voidaan lievittää ja hoitaa lääkärissä muun muassa kyyneltietulpilla, ­jotka estävät kosteuden valumista pois silmän pinnalta. PRP-hoidossa silmiin ruiskutetaan verihiutalepitoista plasmaa, joka korjaa silmää. Muita keinoja ovat luomien reunojen hoitaminen, kortisonitipat, Ikervis-lääke ja öiset suojalasit.

Kuivat silmät

⊲ Vaivasta ­kärsii jopa 40 prosenttia ­ihmisistä jossain elämän­vaiheessa.

⊲ Oireita ovat roskantunne silmässä, vetistys, näöntarkkuuden vaihtelut, punoitus sekä silmien väsymys.

⊲ Syitä ovat kuiva huoneilma, tuuli, veto, ikääntyminen ja tietyt lääkkeet.

⊲ Yleensä vaiva on vaaraton, ja sitä voi lievittää apteekin tuotteilla.

Asiantuntijana silmätautiopin dosentti, silmäkirurgi Minna Sandberg-Lall Turun yliopistosta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje