Apua kuiviin silmiin

  • AA0615_juhatestaa

Kylmä viima, kuiva huoneilma ja jatkuva tietokoneruudun kyttääminen saavat silmät kuivamaan. Apua saa kosteuttavista silmätipoista.

Silmää kaihertaa. Olisiko roska? Tuskin. Yhä useampi suomalainen kärsii lähes jatkuvasta silmien kuivumisesta.
– Vaiva tuntuu olevan vain lisääntymään päin. Ihmiset myös osaavat hakea siihen apua apteekista aiempaa paremmin, Pälkäneen apteekin apteekkari Mikko Unkila sanoo.

Syitä vaivaan löytyy elämän olosuhteista ja työtavoista. Silmiä kuivattavat erilaiset lääkkeet, mutta myös esimerkiksi liian kuiva huoneilma ja koneellinen ilmastointi. Yleensä oireet pahenevatkin lämmityskauden aikana. Pakkasella kuiva ulkoilma ja tuuli voivat haitata silmiä. Myös erityisesti pitkäaikainen työ näyttöpäätteellä kuivattaa silmien limakalvoja.

Kuivasilmäisyys ei ole vaarallista, joskin hoitamattomana kuivat limakalvot voivat altistua tulehduksille. Kuivia silmiä voi hoitaa itse apteekeista ilman reseptiä saatavilla kostuttavilla tipoilla, joita voi tiputella silmiin aluksi jopa useita kertoja tunnissa. Kuivasilmäisyyden tunnistaa useimmiten siitä, että kutiseva vaiva on samaan aikaan kummassakin silmässä.
– Jos oire on toispuoleinen eikä helpotu yhden, kahden päivän kuluessa omahoidon aloittamisesta tai oireet pahenevat, pitäisi ottaa pikaisesti yhteys silmälääkäriin. Kyse voi olla infektiosta tai piilevästä roskasta silmässä, joihin kostutustippa ei auta.

Muissa tapauksissa kosteuttavia tippoja voi tiputella rauhallisin mielin, lopettaa jos vaiva katoaa, ja aloittaa uudestaan, jos se palaa.

Mutta entä jos tippa ei tahdo osua iirikseen, vaikka kuinka sihtaisi?
– Apteekista voi saada veloituksetta apuvälineen, mutta jos lähipiirissä on taitava henkilö, kannattaa pyytää toisen apua tiputteluun, Mikko Unkila vinkkaa.

Tears Again -silmäsuihke 

 
Juha testaa silmäsuihkeen

Hän on palannut! Juhan testissä tällä kertaa kuivuneiden silmien pelastus – silmäsuihke.

Julkaissut Apoteekki 2. joulukuuta 2015

 

Bepanthen Eye, 20 x 0,5 ml -silmätipat

Yhden tipan tehokosteuttaja ärtyneille, väsyneille silmille. Kertakäyttöampulleihin pakattu tuote kosteuttaa silmiä hyvin. Sopii myös piilolinssien käyttäjälle. 


Plussat

+ Yksittäispakattu tuote on kätevä ja säilyy hyvin, koska käyttäjä avaa aina vain yhden ampullin kerrallaan.
+ Pieniä ampulleja voi jemmailla useampaankin taskuun, jolloin ainetta on tarvittaessa varmasti mukana.
+ Kömpelöillä mieskourilla hennosta kertakäyttötuubista turauttaa silmään helposti useammankin tipan – silmä ei varmasti jää kuivaksi.

Miinukset

- Ohjeen mukaan ampulli on käytön jälkeen hävitettävä, mutta siinä olisi ainetta vielä seuraavaankin satsiin.

Systane Ultra, 10 ml -silmätipat

Tarjolla tilapäistä lievitystä silmien kuivuudesta johtuvaan poltteluun ja ärsytykseen. Tuotelupaus ei petä. Ja tämäkin tuote sopii myös piilolinssien kosteuttajaksi.

Plussat

+ Geelimäinen aine tuntuu silmässä miellyttävältä ja luo vähintäänkin vahvan illuusion voitelemisesta.
+ Jämäkästä pullosta tippoja on helppo purskauttaa silmään, ja pakkausta on kätevä kuljettaa mukana.
+ Napakka korkki on helppo avata ja sulkea.
+ Puteli säilyy kuranttina peräti kuusi kuukautta avaamisesta, mikä on huomattavasti enemmän kuin tällaisilla tuotteilla yleensä. Talousnäkökulmasta kuivasilmäisyydestä pitäisi melkein kärsiä usein!

Miinukset

-

Testaaja

Juha on työssäkäyvä perheenisä, joka karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta kokeilee Apoteekin pyynnöstä apteekin tuotteita avaralla mielellä. Juha haluaa pitää katseen kirkkaana ja kokeilee siksi tällä kertaa kuivasilmäisyyteen avun antavia hoitotuotteita.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje