Lihaskivun taustalla usein rasitus

lihaskivun_tausta_artikkeli

Lihaskipua voi esiintyä missä lihaksessa tahansa ja yleensä se johtuu kovasta rasituksesta, jännitystilasta tai huonosta asennosta. Yleisten niska- ja hartiakipujenkin taustalla on useimmiten lihassärky.

Lihaskipua voivat aiheuttaa myös rankka liikunta tai monet sairaudet kuten influenssa.

Äkillisen lihaskivun syynä voi olla lihaksen revähdys. Lihasrevähdys syntyy ponnistuksen tai kovan kuormituksen seurauksena yleisimmin hauikseen, takareiteen, vatsalihaksiin tai pohkeeseen. Revähdys voi kuitenkin esiintyä missä tahansa lihaksessa. Revähdyksen seurauksena ihon alle ilmestyy veripahka tai mustelma. Revähdyskohta on myös arka ja siinä voi olla kuoppa.

Myös lihaskramppi aiheuttaa voimasta kipua. Suonenvedoksi kutsuttavia lihaskramppeja esiintyy etenkin jaloissa. Lihakset kramppaavat etenkin kovan rasituksen ja hikoilun seurauksena ja lihas voi tuntua tällöin kovalta.

Lihaskivun hoito

Itsehoitona lihaskipuun voi käyttää kipulääkettä, paikallisesti käytettäviä voiteita ja geelejä sekä lepoa. Suonenvetoon ja lihaskramppiin auttaa lihaksen venyttäminen ja hierominen. Lihaksen revähdyksessä koholle nostaminen, kylmähoito sekä lievästi puristava side auttavat ensihätään. Etenkin selässä tuntuvan lihassäryn taustalla voi olla myös ylipaino, jolloin laihdutus on tarpeen.

Niskan ja hartioiden alueen lihassärkyyn paras apu on ennaltaehkäisevä liikunta, huonojen työasentojen korjaaminen ja jännitystilojen välttäminen. Akuuttiin särkyyn auttaa särkylääke sekä kevyt liikunta. Rankasta liikunnasta aiheutuvaan lihaskipuun auttaa niin ikään säännöllinen harjoittelu, lihasten totuttaminen rasitukseen vähitellen sekä riittävä palautuminen.

Lääkäriin on syytä mennä välittömästi mikäli pohjekipu alkaa itsestään ja siihen liittyy turvotusta tai ihonvärin muutoksia, sillä tällöin voi olla kyse laskimotukoksesta. Myös jos kipu on kova, revähtäneessä lihaksessa tuntuu selkeä kuoppa tai kipu jatkuu pitkään, on syytä käydä lääkärissä.

Jos niskakipu johtuu tapaturmasta tai vammasta ja säteilee raajoihin tai siihen liittyy kuumetta ja oksentelua tai rintakipua on lääkäriin mentävä välittömästi.

1.2.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Alaraajan kivut 

Suonenveto 

Lihasrevähdys ja -kouristus 

Niskakipu

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje