Lapsen kasvukivut: oireet ja hoito

Lapsen-kasvukivut

Jos lapsen nukkumaan meno on hankalaa tai lapsi herää yöllä jalkakipuihin, hänen vaivanaan saattavat olla kasvukivut. Miten kipuja voi hoitaa? Lue asiantuntijan neuvot.

Kasvukivut: oireet

Kasvukivuista kärsii jopa puolet lapsista, erityisesti 5–8-vuotiaat.

Jalkoja kolottaa yleensä säären etupuolella, polvitaipeissa tai jalkaterissä. Kivut ilmaantuvat useimmiten illalla nukahtamisen aikoihin. Lapsi saattaa myös herätä kipuihin jo tovin nukuttuaan.  

Kipujen ilmaantuvuus, kesto ja paikka vaihtelevat. Välillä voi olla myös kivuttomia jaksoja.

Kasvukivut: hoitona hieronta, lääkkeet ja kylmägeeli

Vaikka kyseessä on lapsen kehitykseen kuuluva normaali ilmiö, lapsen kivut on syytä ottaa vakavasti ja etsiä niihin helpotusta. Yleensä kivut häviävät itsekseen 12 ikävuoden jälkeen.

Koska kasvukipujen syytä ei tiedetä, niitä ei osata ehkäistä tai hoitaakaan lääkkeillä. Nimestään huolimatta kivut eivät liity lapsen kasvuun.

- Jalkojen hieronta saattaa helpottaa. Oireilua voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä tai lasten kylmägeelillä, apteekkari Tarja Timosaari Pasilan apteekista opastaa.

Koska kasvukivut tuntuvat voimakkaimmin illalla, kannattaa myös lääke ottaa illalla ennen nukkumaan menoa. Näin vaikutus on tehokkaimmillaan kun kipu iskee.

Monet ovat saaneet helpotusta kylmägeelistä. Se laskee ihon lämpötilaa, jolloin verenkierto lisääntyy ja lihakset rentoutuvat. Apteekeista löytyy lapsille kehitettyä kylmägeeliä ja kylmävoidetta.

Kasvukivut: milloin lääkäriin?

Normaalit kasvukivut hoituvat omatoimisesti, eivätkä edellytä käyntiä lääkärillä. Jos jalkojen kipuiluun liittyy väsymystä, kalpeutta, kuumetta tai lapsi on huonovointinen, lääkäriin kannattaa ottaa yhteytä.

Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä myös, jos luuhun ilmestyy samassa paikassa pysyvä kyhmy tai kipu, tai jos kipu tuntuu nivelissä, voimistuu nopeasti, lapsella on aamujäykkyyttä, turvotusta tai kipu tuntuu vielä herätessä.

Lisätietoa muualla

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00136

20.9.2012

Uusimmat


 


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje