Korvatulehdus ei vaadi aina antibiootteja

korvatulehdus ei vaadi

Lasten korvatulehdusten hoitoon käytetään yleisesti antibiootteja, vaikka tutkimusten mukaan välikorvantulehdus paranisi usein ilmankin.

Tutkimusten mukaan noin 50-80 prosenttia välikorvantulehdusta sairastavista lapsista paranee ilman antibioottia. Usein kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen korvatulehdus, vaan pelkkä tärykalvon punoittaminen. Niillä, joilla lääkkeet auttavat, teho liittyy lähinnä oireiden lyhenemiseen. Vastaavasti 5-10 prosenttia lapsista saa antibiooteista ripulin tai ihottumaa.

Suomessa lasten välikorvantulehdusta hoidetaan edelleen yleensä antibiooteilla, sillä itsestään paranevaa ja lääkehoitoa vaativaa tulehdusta ei pystytä erottamaan toisistaan. Antibiootti on myös tehokkaampi ja varmempi hoitokeino kuin hoitamatta jättäminen. Antibiootteja suositellaan erityisesti, jos tulehdus on molemmissa korvissa tai kyseessä on pieni lapsi.

Lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalangon mukaan vallitseva käytäntö on aloittaa antibiootti heti, kun tulehdus todetaan, sillä se lisää paranemisen todennäköisyyttä. Toinen vaihtoehto on antaa antibioottiresepti mukaan ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen ja vanhemmat voivat aloittaa antibiootin antamisen itse, jos paranemista ei tapahdu 2-3 päivässä.

"Kolmas vaihtoehto on jäädä seuraamaan tulehduksen kehittymistä 2-3 päiväksi, minkä jälkeen on käytävä uudestaan lääkärissä. Etenkin vaatimattomia tulehduksia voidaan jäädä seuraamaan", Jalanko kertoo.

Parin päivän odotus ja paranemisen seuranta ennen antibiootin aloittamista on Jalangon mukaan turvallista. Joskus harvoin tulehdus voi levitä, mutta riski on pieni.

Korvatulehdusta ei juurikaan voi ehkäistä eikä paranemista edistää kotikonstein. Influenssa- ja pneumokokkirokotteet voivat auttaa jonkin verran, mutta tavallisiin flunssaviruksiin ja bakteereihin niistä ei ole apua.

1.2.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistu meta-analyysi olemassa olevista tutkimuksista

Korvatulehdus 

Käypä hoito suositus välikorvantulehduksen hoitoon 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje