Hammassäryn syy pitää aina selvittää

hammassarky_vihlonta_artikkeli

Hammassärky voi olla esiintymispaikkansa kokoon nähden yllättävän kivulias. Hammassärky johtuu yleensä karieksen aiheuttamasta hampaan reikiintymisestä, mikä ärsyttää hammasydintä. Hammassärky vaatii aina lääkärissä käyntiä.

Myös kova isku tai liian syvällä oleva paikka voi aiheuttaa särkyä. Ärsytyksen seurauksena hammasydin tulehtuu ja turpoaa, mikä aiheuttaa kivun.

Kipu alkaa usein vihlontana kuuman, kylmän tai makean ruuan tai juoman nauttimisen jälkeen. Pitkittyessään kipu alkaa jomottaa leuassa ja vähitellen se muuttuu tykyttäväksi säryksi. Kipu voi olla hyvin kovaa ja säteillä myös muualle hampaan ympäristöön.

Kipua voivat aiheuttaa myös hampaitten narskuttelu, ientulehdus, hampaiden kuluminen, purentavirheet, hampaan lohkeaminen tai hampaan kaulan paljastumisesta seuraava vihlonta. Jos vihlonta tuntuu vain yhdessä hampaassa, voi kyse olla hampaan vauriosta. Jos taas hampaita vihloo yleisesti kuuman tai kylmän nauttimisen jälkeen, ja kipu lakkaa nopeasti ärsytyksen loputtua, on syynä usein kulumisen aiheuttama vihlonta.

Hammaslääkärissä käynti paikallaan

Hammassärkyä voi yrittää hoitaa kotona kipulääkkeillä tai kokeilla kuuma- ja kylmähauteita. Hammassäryn syy on kuitenkin aina hyvä selvittää, vaikka kipu poistuisikin, joten hammaslääkärissä käynti on aina paikallaan. Jos kasvot turpoavat hammassäryn seurauksena, lääkäriin on mentävä välittömästi.

Ientulehduksesta johtuvaan kipuun auttaa hampaiden säännöllinen puhdistus pehmeällä harjalla. Vihloviin hampaisiin auttaa niin ikään pehmeä hammasharja, mielellään sähköhammasharja sekä vihloville hampaille tarkoitetut hammastahnat. Happamien tuoremehujen, virvoitus- ja urheilujuomien sekä sitrushedelmien välttäminen sekä fluorin käyttö voi vähentää vihlontaa. Hampaita ei myöskään pidä harjata välittömästi ruokailun jälkeen.

1.2.2011

Lisätietoa aiheesta muualla

Hammassärky

Hampaiden vihlominen 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje