Apua kipuun

  • 0414_meditaatio

Myös vaihtoehtoisin keinoin voi yrittää lievittää kipua.

1. Miten akupunktio auttaa kipuun?

Fysioterapeutti Kylli Pesonen:

– Neula saa arassa pisteessä aikaan kiputunteen, joka puolestaan vie pois kivun aistimusta selkäydintasolla. Viimeisimmän teorian mukaan neulotus vaikuttaa peitinkalvojen kautta lihaksiin ja kudoksiin jopa toisella puolella kehoa. Akupunktio voi auttaa lihas-, nivel- ja hermokipuihin sekä krooniseen hermovauriokipuun.

2. Milloin potilaalle määrätään lääkekannabista?

Ylilääkäri Eeva-Sofia Leinonen:

– Suomessa on lääkemääräyksellä saatavilla yksi lääkekannabisvalmiste: suusumutteena otettava Sativex. Se on tarkoitettu aikuispotilaille, joilla on MS-taudista johtuvaa lihasjäykkyyttä. Sativexia voivat määrätä neurologian erikoislääkärit ja neurologian alan sairaalayksikössä toimivat lääkärit.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus voi lisäksi myöntää potilaskohtaisella erityisluvalla lääkekannabisvalmisteita esimerkiksi vaikean syöpäkivun hoitoon. Tässäkin tapauksessa tarvitaan ensin erikoislääkärin lääkemääräys valmisteelle.

3. Auttaako jooga kipuun?

Joogaohjaaja Ulla Laitinen:

– Joogassa on monia alalajeja. On hyvä löytää omien tarpeiden mukainen tapa. Kipu on tuntemuksena monimuotoinen ja kokemuksena yksilöllinen. Monet reumaattisia kipuja kokevat ovat saaneet joogasta apua. Se voi lievittää esimerkiksi kroonisen kipuoireyhtymän eli pehmytkudosreuman oireita. Venytysten ja lihasten aktivoinnin avulla myös niska-hartiavaivoja voidaan helpottaa.

4. Voisiko mindfulness auttaa kipua kohdatessa?

Mindfulness-ohjaaja Juho Leppiniemi:

– Mindfulness on hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Monet krooniset kipupotilaat ovat saaneet siitä apua. Harjoitteiden avulla voi hyväksyä sen, että kipu kuuluu elämään, ja yrittää ystävystyä sen kanssa. Kipu ei kenties häviä, mutta kärsimys helpottaa. Mindfulness-harjoitusten avulla oppii olemaan entistä levollisemmin elämän epätäydellisyyden kanssa.

5. Miten mieli ohjataan meditaation avulla pois kivun tunteesta?

 Meditaatiovalmentaja Minna Ritari:

– Meditaatio pyrkii ohjaamaan mielen tyhjään tilaan, joka on puhdas olemisen tila ilman ylimääräistä mielen hälyä. Kun kehossa on kipuja, ihminen usein automaattisesti keskittää ajatuksensa niihin, jolloin kipu koetaan voimakkaampana. Koska meditaatioharjoituksissa pyritään pääsemään irti mielestä, se vaatii uskallusta heittäytyä, olla vain ja ainoastaan tässä hetkessä.

6. Minkälaista apua magneettiterapiatuotteista voisi olla?

Tuoteasiantuntija Rauno Saarnio:

–  Magneettiterapia perustuu sairastuneen kehon sähkömagneettisen latauksen tasapainottamiseen magneettivirtausten avulla. Magneettiterapia vilkastuttaa verenkiertoa ja kuljettaa kipupaikkaan happea. Se myös vie turvotusta pois kipukohteesta. Varsinkin reumaatikot ovat saaneet kipulaastarista merkittävää apua. Magneettitukien avulla voidaan lievittää muun muassa selkä-, ranne-, nilkka- ja polvikipuja. 

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje