Näin ruoka parantaa vastustuskykyä

  • AA0618_syohyvin

Flunssakausi on pahimmillaan ja mietin, voinko parantaa vastustuskykyäni ruokavalion avulla. Onko joistain tietyistä ruoka-aineista apua, entä ravintolisistä?

Käsien pesu saippualla on helpoin keino välttyä taudin­aiheuttajilta. Myös riittävä lepo, uni ja liikunta, stressin vähentäminen, tupakoimattomuus ja sopivat ruokavalinnat suojaavat sairastumiselta.

Ravinto vaikuttaa vastustuskykyyn monella tavalla. Yksi oleellinen asia on se, että suolistossa on mahdollisimman paljon hyviä bakteereja. Ne taistelevat haitallisia bakteereja ja taudinaiheuttajia vastaan.

Hyvien suolistobakteerien määrää voi lisätä syömällä päivittäin hapatettuja tuotteita, kuten jogurttia, viiliä, misoa, hapankaalia, kefiiriä ja piimää. Kasvisten, hedelmien, marjojen ja runsaskuituisten viljatuotteiden syönti auttaa hyvien bakteerien toimintaa. Suoliston puolustuskykyä voi vahvistaa myös sisällyttämällä ruokavalioon probiooteilla täydennettyjä elintarvikkeita.

Yksipuolinen ja niukka ruokavalio altistaa sairauksille. Hyvää ravitsemustilaa tukee säännöllinen ateriarytmi sekä ruokavalio, jossa on reilusti kuituja, vitamiineja ja kivennäis­aineita.

Etenkin D- ja C-vitamiinit, folaatti, sinkki ja seleeni ylläpitävät vastustuskykyä. Jos näitä ei saa tarpeeksi ruoasta, voi ravintolisästä olla hyötyä. C-vitamiinilisä voi lyhentää flunssan kestoa ja lievittää sen oireita. Hyvä elimistön D-vitamiinitaso suojaa hengitystieinfektioilta.

Alkoholia ja sokeria kannattaa nauttia maltilla, koska ne eivät sisällä suojaravintoaineita, vaan vievät ruokavaliosta tilaa vastustuskykyä parantavilta ruoka-aineilta.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!
Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla osoitteessa Avainapteekit.fi. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa,
A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki.

Uusimmat


Nettibanneri_Aco

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje