Tymäkkä tyrni on terveyspommi

  • AA0219_tyrni

Kirpeä tyrni tihkuu vitamiineja. Sitä käytetään Suomessa yllättävän vähän.

Tyrni on kotoisin Himalajan vuoristoseudulta. Suomen luonnossa tyrni kasvaa tuulisilla rannikkoalueilla. Se on lisännyt suosiota myös viljelykasvina. Tyrnimarjoja on käytetty yli tuhat vuotta lääkkeenä ja rohdoksena Kiinassa ja Venäjällä muun muassa helpottamaan hengitystieoireita ja gynekologisia vaivoja sekä parantamaan verenkiertoa ja ruoansulatusta. Tyrnin vaikutuksesta ihon ja limakalvojen terveyteen on alustavia tutkimustuloksia, mutta kliinisiä tutkimuksia vaikutuksista ei ole tehty.

Terveyshyödyistä huolimatta tyrniä syödään Suomessa vähän. Se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja herkutteluun, esimerkiksi nautittavaksi puuron tai jogurtin kera. Siitä valmistuu myös aromikasta mehua, hilloa, smoothie-sekoituksia ja jälkiruokia. Tyrnimarjoja voi poimia vielä lokakuussa, jolloin ne ovat mahdollisimman kypsiä ja irtoavat kannoistaan helposti.

Tyrnimehua puristettaessa jäljelle jäävän osan voi hyödyntää vaikkapa sämpylä-taikinassa.

Tyrnin siemenissä on pienessä määrässä suhteessa paljon linoli- ja alfalinoleenihappoa. Ne ovat ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja. Tyrnissä on myös polyfenoleja eli bioaktiivisia aineita, jotka vaikuttavat terveyteen myönteisesti esimerkiksi tulehduksia lievittämällä. Parista desilitrasta tyrnimarjoja saa noin neljäsosan päivän alfalinoleenihapon tarpeesta. Tyrni sisältää myös runsaasti kuitua sekä C- ja E-vitamiinia.

100 grammaa tyrniä sisältää:

C-vitamiini 165 mg

E-vitamiini 3 mg

Alfalinoleenihappo 90 g

Kuitu 6 g

Lähde: Fineli.fi

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje