Tunne nälkä, syö sen mukaan

  • AA0518_tropit_tunnenalka

Intuitiivinen syöminen ohjaa kuuntelemaan oma kehoa.

Tutkimusten mukaan pyrkimys laihtua on yksi lihomisen keskeinen riskitekijä: ne jotka yrittävät laihtua, lihovat enemmän kuin ne, jotka eivät yritä. Jos siis kontrolloi syömistään liikaa, horjuttaa kehon kykyä säädellä syömistä ja kuunnella omaa nälkää tai kylläisyyden tunnetta.

Kirjassaan Tunne nälkä! Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia. (Gummerus 2018) ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo keinoja, joiden avulla oppii kuuntelemaan kehon viestejä ja syömään niiden mukaan.

Ongelmista kehon kuuntelussa voi kieliä esimerkiksi kalorien laskeminen tai että ei tunne juurikaan nälkää tai se, että syö aina lautasen tyhjäksi. Borg opastaa intuitiiviseen syömiseen neljän vaiheen kautta. Niissä opetellaan kehon kuuntelua tukevat uudet elintavat, rauhoitetaan kehon ja mielen nälkä sekä vahvistetaan omaa syömisminää.

Kirjassa ollaan perusasioiden äärellä: Hyvä syöminen vaatii kunnon unet, henkisiä voimavaroja ja liikuntaa. Nälkä talttuu, kun syö riittävästi ja tasaisella rytmillä laadukasta ruokaa.

Kiinnostavasti Borg haastaa miettimään omia ruokaan liittyviä ajatuksia ja rajoituksia. Ajattelenko, että rasva lihottaa ja hiilihydraatit ovat pahasta? Onko minulla kiellettyjä ruokia? Hyvään alkuun intuitiivisessa syömisessä pääsee, kun keskittyy syömään sen verran kuin tuntee sinä hetkenä tarvitsevansa – ei enemmän, ei vähemmän.

Lue lisää:

Haittaako vaihteleva ruokarytmi

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje