Transrasvat, ok vai ei?

  • transrasva_rasvahapot

Usein kuulee puhuttavan, että transrasvat ovat pahasta ja niitä ei paranisi nauttia. Mitä transrasvoilla tarkoitetaan?
Pitäisikö niitä vältellä?

Transrasvat ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka kuitenkin ominaisuuksiltaan ovat samanlaisia kuin tyydyttyneet rasvahapot. Transrasvahapot vaikuttavat epäedullisesti veren kolesteroliarvoihin ja voivat näin nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Märehtijöiden liha, voi ja maito sisältävät luonnostaan transrasvaa, joka syntyy pötsissä bakteerien vaikutuksesta. Transrasvaa voi myös muodostua teollisuudessa ravintorasvojen osittaisen kovettamisen yhteydessä. Nykyisin margariinien kovettamisessa käytetään menetelmänä vaihtoesteröintiä, jolloin ei muodostu transrasvahappoja. Ravintorasvan transrasvan määrään vaikuttaa siten ainoastaan raaka-aineena käytettyjen rasvojen rasvahappokoostumus.

Transrasvoja on nykyään elintarvikkeissa selvästi aiempaa vähemmän. Suomalaisten elintarvikkeiden transrasvapitoisuuden on analysoitu olevan alle 0,5 g/100 g. Transrasvaa löytyi selvityksissä eniten kermavaahtospraystä, naudanpaistijauhelihasta ja rasvaisista kekseistä. Tietoja yksittäisten tuotteiden transrasvapitoisuudesta saa suoraan valmistajalta.

Suomalaiset saavat transrasvoista alle 0,5 % päivän kokonaisenergiasta, mikä on vähän. Yli puolet saadaan lihasta, maidosta ja voista. Transrasvan saanti ei ole Suomessa väestötason ongelma, mutta runsaasti transrasvaa sisältäviä tuotteita paljon käyttävät ovat silti riskiryhmä. Transrasvan saantia voi vähentää syömällä vain harvoin rasvaisia maitotuotteita, voita, kermaa, rasvaisia juustoja ja runsaasti transrasvaa sisältäviä ruokia.

Lähteet: Elintarvikeanalyysit: transrasvahapot, Työpaperi 10/2015, THL. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Finravinto 2012 -tutkimus. Tampere: Juvenes Print – Suomen yliopistopaino 2013.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!

Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet Dialogi Oy, PL 410, 00811 Helsinki.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje