Syö tarpeeksi ja tasaisin välein

  • AA0119_Syo_hyvin

Onko ruokavälien pituudella merkitystä terveyden kannalta? Oma ruokarytmini vaihtelee paljon, ja joskus ruokailujen väli saattaa venyä jopa kahdeksaan tuntiin. 

Jos olet kahdeksan tuntia syömättä, verensokeri laskee ja nälkä voi yltyä niin, ettei syömistä pysty hallitsemaan. Kolmen, neljän tunnin ­välein syöminen auttaa ­painonhallinnassa. Tällöin annoskoko on helpompi pitää kohtuullisena ja pystyt hillitsemään hetken mielijohteesta syömistä.

Ateriarytmin noudattaminen on teoriassa helppoa mutta käytännössä vaikeaa. Miksi ruokailujen väli venyy pitkäksi?

Tutki ruokapäiväkirjan avulla, mitä, milloin ja missä syöt. Saatat huomata, että aamupala jää väliin, lounas kuittautuu palaveripullalla, ruokailu painottuu iltaan tai koko ajan tekee mieli napostella. Voi olla, että syöt huomaamattasi ohimennen.

Suunnittele, mitä syöt ja koska

Säännöllisen ateriarytmin toteutus vaatii vähän suunnittelua. Istu rauhallisena hetkenä kirjaamaan, mitä teillä syödään parina seuraavana päivänä ja miten rytmität tulevat päivät. Alussa joudut panostamaan enemmän, sillä uudet tottumukset muuttuvat rutiineiksi pikkuhiljaa.

Jos jokin ateria jää usein väliin, tee siitä itsellesi kalenterimuistutus. Syö välipala tunti pari ennen kotiin lähtöä ja varaa välipaloja mukaan siltä varalta, että päivän kulku ja suunnitelmat muuttuvat. Näin vältät nälkäkohtaukset.

Suunnittele myös, mitä syöt, jos tuletkin väsyneenä kotiin. Säännöllinen syöminen on oiva terveysteko. Kokeile pitää kiinni tasaisista ruokailuväleistä ensin viikon ajan. Mitä huomaat jo sen jälkeen omassa olossasi?

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys! Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa lukijoiden ravitsemusaiheisiin kysymyksiin tässä lehdessä. Vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Avainapteekit-lehti/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje