Onko kombucha-tee terveellistä?

  • AA0419_syohyvin

Mitä kombucha on? Saako sen nauttimisesta erityisiä terveyshyötyjä? Entä voiko sillä olla haittavaikutuksia?

Kombucha-tee on noussut terveystietoisten trendijuomaksi. Se valmistetaan sokeroidusta teestä hapattamalla. Resepti on alunperin Kiinasta, missä juomaa on käytetty jo pari tuhatta vuotta pitkän iän eliksiirinä. Käymiseen käytetään volgansientä eli kombucha-viljelmää, joka on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kasvusto. Juomasta saa joko simamaisen imelää tai erittäin hapanta säätelemällä makeutta ja käymisaikaa. Kombuchaa voi maustaa esimerkiksi inkiväärillä, sitruunalla tai marjoilla. Maultaan pitkään käynyt kombucha muistuttaa valkoviiniä.

Kombuchassa on maitohappobakteereita, minkä vuoksi sillä oletetaan olevan terveysvaikutuksia. Juoman väitetään helpottavan ruoansulatusvaivoja sekä parantavan vastustuskykyä ja unenlaatua. Kombuchan pohjana käytetty tee lisää juoman terveellisyyttä. Tee tekee tutkitusti hyvää muistille, aineenvaihdunnalle sekä sydän- ja verisuoniterveydelle. Teen kofeiini selittää juoman virkistävää vaikutusta.

Kombuchan maitohappobakteerien terveysvaikutuksia ei ole todistettu tieteellisesti satunnaistetuissa tai väestötutkimuksissa. Kombuchan ja muiden ruokien sisältämät maitohappobakteerit eivät välttämättä selviä elävinä suolistoon saakka, minkä vuoksi terveysvaikutuksista ei ole varmuutta. Nykytiedon perusteella kombuchaan liittyy yksi teoreettinen terveysriski. Hapattaessa syntyy asetaldehydiä, jonka on todettu aiheuttavan ihmiselle syöpää. Ei kuitenkaan tiedetä, kuinka paljon kombucha sisältää asetaldehydiä, ja toisaalta asetaldehydiä syntyy elimistössä myös alkoholin palamistuotteena.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje