Made on terveellinen herkku

  • AA0119_ruokafakta_made

Rujon näköisen ja liukkaan mateen sesonki on helmi-maaliskuussa. Madetta on ollut vesistöissämme jääkauden päättymisestä asti. Se sisältää runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita.

Valmista oikein

Pitkulaisesta mateesta yli puolet on pyrstöä. Kuusivuotias made voi olla jopa 60 cm pitkä. Madetta tavataan kylmissä, kirkkaissa ja runsashappisissa vesissä.

Helmi-maaliskuinen ­kutuaika on mateen pyynnin ­sesonkia. Ennen ruoaksi valmistusta made pitää nylkeä eli sen nahka pitää poistaa. Nylkemisen jälkeen ­vatsa avataan saksilla ja kala huuhdotaan puhtaaksi. Pehmeä­rakenteista madetta kannattaa käsitellä varoen.

Mehevä mäti

Mateen liha on vaaleaa ja vähä­rasvaista. Se maistuu hieman muskotilta. Parikiloisessa mateessa voi olla mätiä yli puoli kiloa. Madetta arvostetaan sen mädin takia, mutta myös sen maksa on herkullista.

Helposti sulavaa

Made on ­vähäruotoista ja helposti sulavaa syötävää. Se maistuu keittona, ­muhennoksena tai ­paistettuna. Mateen kaveriksi ­sopivat sipulit, peruna, valko­viini, sitruuna ja merisuola. Annoksen voi kruunata kypsennetyllä mateen maksalla. Mateen mäti tarjotaan perinteisesti ruisleivän tai blinien kanssa.

Runsaasti ravinteita

Mateessa on runsaasti proteiinia ja ­kivennäisaineita mutta vähän rasvaa ja ­D-vitamiinia. Sen sisältämä rauta on hyvin imeytyvää ­hemirautaa. Ympäristömyrkkyjä siinä on selvästi vähemmän kuin Itämeren lohessa, silakassa tai siiassa.

100 grammaa sisältää:

  • Energiaa 71 kcal
  • Proteiinia 15,7 g
  • Rasvaa 0,8 g
  • Fosforia 190 mg
  • Rautaa 0,4 mg
  • Kalsiumia 38 mg
AA0119_ruokafakta_made2

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje