Kantarelli - alkusyksyn herkku

  • kanttarellit

Kantarelli on metsän kultaa: Maukas, moni­käyttöinen ja toukaton sieni, joka kasvaa runsaina ryppäinä vakiopaikoissaan. Nyt niitä taas saa!

Huippuluokkaa

Kantarelli on ravintoainekoostumukseltaan sienien eliittiä. Siinä on muita sieniä enemmän D-vitamiinia ja rautaa. Lisäksi se on hyvä kaliumin ja seleenin lähde. Kantarellissa on niukasti energiaa, mutta runsaasti kuituja sekä terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.

Turvallista syötävää

Myytävät ruokasienet eivät saa sisältää yli 600 becquereliä Cesium-137:ää yhtä kiloa kohden. Suomessa tämä arvo saattaa ylittyä pahimmilla vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeuma-alueilla. 

Kantarelli kuuluu sieniryhmään, johon cesiumia kertyy vähiten. Vaikka pitoisuudet ylittäisivät myytäville tuotteille suositellun rajan, itse poimittuja sieniä voi käyttää kuitenkin huoletta. Tavanomaisesta kulutuksesta kun ei juuri kerry säteilyannosta.
Lähde: www.stuk.fi

Kevyt ja ravinteikas

Kantarelli eli keltavahvero on Suomen parhaita ruokasieniä. Sienet kannattaa puhdistaa huolella, sillä poimuihin jää helposti hiekanjyviä. Muuta esikäsittelyä kantarellit eivät vaadi. Herkullinen kantarelli sopii monenlaiseen käyttöön. Jos olet ollut onnekas ja löytänyt hyvän kantarelliapajan, syö löytämiäsi sieniä huoletta, sillä ne ovat kevyttä ja ravinteikasta ruokaa. Ole kuitenkin tarkka lisukkeiden kanssa — esimerkiksi voi, kerma ja suola saattavat tehdä ateriasta hyvinkin epäterveellisen. Kantarelli ja muut sienet luokitellaan ravitsemuksellisesti kasviksiin. Kasviksia on hyvä syödä vähintään 500 grammaa eli 5–6 annosta päivässä.

Mistä niitä löytää?

Kantarelli viihtyy koivu­metsissä sekä koivu­valtaisissa sekametsissä valoisilla paikoilla. 50 metriä on hyvä poiminta­etäisyys tiestä, teollisuus­laitoksesta ja kaupunkikeskustasta. Niiden välittömässä läheisyydessä sienissä voi olla runsaasti raskasmetalleja.

Kantarellin satokausi on pitkä: viisi kuukautta. Satoa saa kesäkuusta lokakuulle. Samalla kasvupaikalla kannattaa käydä usein. Vuosittainen sienisato on parhaimmillaan 4 miljardia kiloa, talteen kerätään vain 1-2 prosenttia sadosta.

100 grammaa kantarellia sisältää

  • D-vitamiinia 12,8 µg
  • Seleeniä 18 µg
  • Kuitua 1,9 g
  • Kaliumia 340 mg
  • Rautaa 2,7 mg
  • Energiaa 17 kcal

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje