Älä anna lapselle energiajuomaa

laps_energiajuoma

Uuden amerikkalaistutkimuksen mukaan energiajuomilla voi olla lapsille muitakin haittoja kuin rahanmeno ja painonnousu.

Niiden mainoksissa esiintyvät formulatähdet, lumilautailijat, skeittarit ja rokkarit. Niitä juovat kaikki kaveritkin. Niiden avulla jaksaa valvoa iltaisin ja istua tylsillä koulutunneilla.

Niinpä niin. Lasten näkökulmasta energiajuomat ovat kovin houkuttelevia tuotteita.

Moni vanhempi on helisemässä energiajuomaa kinuavan jälkikasvunsa kanssa. Silti aikuisten on syytä pysyä lujana.

Lastenlääketieteen erikoislehdessä Pediatricsissä julkaistu tuore amerikkalaistutkimus löytää nimittäin energiajuomista muitakin mahdollisia haittoja kuin rahanmenon ja runsaan sokerisisällön aiheuttaman painonnousun.

Tutkimus löysi yhteyksiä energiajuomien liikakäytön ja lasten sekä nuorten aikuisten kärsimien univaikeuksien, sydänongelmien, käytöshäiriöiden ja jopa halvauskohtauksien sekä äkkikuolemien kanssa.

Toki dramaattisimmat oireet ovat myös harvinaisia, mutta esimerkiksi Norja ja Tanska ovat kieltäneet energiajuomien myynnin kokonaan. Ruotsissa niitä ei saa kaupata alle 15-vuotiaille.

Suomessa suositellaan, että alle 15-vuotiaille ei myytäisi energiajuomia, mutta lakiin tätä ei ole kirjattu. Jotkut kaupat ovat kuitenkin omatoimisesti päättäneet lopettaa energiajuomien myynnin lapsille. Samoin Pesäpalloliitto kielsi helmikuussa 2011 energiajuomat kaikissa alle 16-vuotiaiden urheilutapahtumissa.

- Energiajuomat eivät sisällä mitään sellaista ainesosaa, jota nuoret tarvitsisivat. Sen sijaan korkea kofeiinipitoisuus voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta, levottomuutta ja nukkumisvaikeuksia. Lisäksi ongelmana ovat hampaiden kiillevauriot ja pidentynyt happohyökkäys, Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö Jari Malinen perusteli päästöstä.

Lue lisää:

Koko tutkimus Pediatricsin sivuilta (englanniksi)

Yle: Alavuden K-kauppa lopetti energiajuomien myynnin alaikäisille

Lue myös:

Lapsen paino-ongelma on koko perheen asia.

Onko nuori masentunut? 

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Aco
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje