5 syytä miksi aamupalan syönti kannattaa

aamupala

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Lue, mitä hyötyä aamupalan syömisestä on.

1. Energiavarastot täyttyvät

Elimistö on yön ajan lepotilassa. Käynnistyäkseen heti aamusta elimistö tarvitsee ravintoa. Aamupala lopettaa yöpaaston ja täyttää energiavarastot, jolloin päivä lähtee hyvin käyntiin. Tärkeintä on syödä edes jotain. Jos ruoka ei maistu heti heräämisen jälkeen voi aamupalan syödä vaikka puolen tunnin tai tunnin kuluttua työpaikalla.

2. Painonhallinta helpottuu

Painonhallinnan kannalta aamiainen on erittäin tärkeä, sillä se antaa elimistölle energiaa heti aamusta, jolloin riski naposteluun myöhemmin päivällä vähenee. Painonhallinta on myös helpompaa, kun elimistö saa energiaa tasaisesti ja verensokeri ei heilahtele liikaa. Yhteinen nimittäjä ihmisille, jotka pysyvät laihdutuksen jälkeen normaalipainossa, on aamiaisen syöminen seitsemän kertaa viikossa ja liikkuminen tunnin päivässä.

3. Aivot saavat energiaa

Aivot tarvitsevat toimiakseen energiaa. Ilman riittävää ravintoa ajattelu, oppiminen ja töissä suoriutuminen voi olla vaikeampaa. Hyvä aamupala antaa energiaa myös aivoille, jolloin ne ovat heti aamusta täysillä mukana päivän haasteissa.

4. Ravintoaineiden saanti varmistuu

Terveellinen aamupala antaa hyvän perustan päivittäiselle ravintoaineiden saannille. Täysjyväviljaa, marjoja, hedelmiä tai vihanneksia sekä jotain proteiinipitoista kuten maitotuotteita, kananmunaa tai leikkeleitä sisältävä aamupala antaa jo monipuolisesti ravintoaineita. Etenkin jos on vaarana, että lounas jää väliin tai siirtyy iltapäivän puolelle, aamiaisen merkitys korostuu entisestään.

5. Päivän syömiset rytmittyvät

Aamupalan syöminen rytmittää hyvin myös loppupäivän syömistä. Kun syö kunnollisen aamupalan, on helpompi syödä kevyemmin illalla. Iso osa päivän energiantarpeesta pitäisi täyttyä aamupalalla ja lounaalla, sillä energiaa tarvitaan nimenomaan päivän aikana. Annoskoot kannattaa kuitenkin pitää kohtuullisina.

Iltaa kohden syöminen voi olla kevyempää. Jos illalla syö runsaasti, ei ruoka aamulla maistu. Toisin sanoen, kun ei syö aamulla, kuvastaa se yleensä jonkinlaista virhettä ravitsemuksessa.

Artikkelia varten on haastateltu ravitsemusterapeutti Riikka Vierimaata Hyvinkään sairaalasta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje