Tupakan himoa voi lievittää useilla valmisteilla

tupakan_himon_lievittaminen

Tupakoinnin lopettaminen voi onnistua pelkällä tahdonvoimalla, mutta monelle paljon polttavalle vieroitusoireita lievittävä hoito on suureksi avuksi. Vaihtoehtona ovat joko apteekista tai kaupasta saatavat nikotiinikorvaustuotteet tai lääkäriltä saatavat reseptilääkkeet.

Itsehoitoon nikotiinivalmisteilla useita vaihtoehtoja

Nikotiinikorvaushoito sopii etenkin niille, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä. Tuotteiden vaikutus perustuu pienempään nikotiinimäärään kuin tupakassa, mikä laskee vähitellen veren nikotiinipitoisuutta, mutta pitää kuitenkin vieroitusoireet poissa.

Nikotiinivalmisteita saa apteekeista ja kaupoista ja niitä on saatavilla sekä tabletteina, purukumina, inhalaattoreina että laastareina. Kaikki ovat yhtä tehokkaita. Tuotteita voi käyttää myös esimerkiksi purukumin ja laastarin yhdistelmänä, mikä on usein tehokas vaihtoehto.

”Nikotiinikorvaustuotteita käyttäessä on hyvä muistaa, että niitä on käytettävä riittävän pitkään, vähintään 3-6 kuukautta ja tuotteen nikotiinimäärän on oltava riittävän suuri, jotta valmisteesta on hyötyä. Kannattaa myös lukea käyttöohjeet. Esimerkiksi nikotiinipurkkaa ei syödä samalla tavalla kuin tavallista purkkaa”, neuvoo vieroitusohjaaja Karin Iivonen.

Purukumin ja tablettien kanssa ei kannata juoda happamia juomia kuten kahvia, virvoitusjuomia tai mehuja, sillä ne voivat heikentää nikotiinin imeytymistä.

Reseptilääkkeet avuksi vieroitusoireisiin ja tupakanhimoon

Lääkäri voi määrätä tupakoinnin lopettamiseen reseptilääkettä, joka lievittää vieroitusoireita ja tupakanhimoa. Reseptilääkkeet eivät sisällä nikotiinia, vaan niiden vaikutus perustuu aivojen välittäjäaineisiin vaikuttaviin lääkkeisiin. Suomessa on saatavilla bupropionia, varenikliinia, nortriptyliiniä ja klonidiinia sisältäviä lääkkeitä.

Bupropioni ja nortriptyliini ovat masennuslääkkeitä ja ne vaikuttavat dopamiinin ja noradrenaliinin eritykseen. Varenikliini aktivoi osittain nikotiinireseptoreja. Klonidiinillä saattaa olla paljon haittavaikutuksia, minkä takia sen käyttö vaatii erityistä harkintaa.

1.2.2011

Tupakka aiheuttaa monenlaista riippuvuutta

Kuinka lopettaa tupakointi?

Tupakointi voi lisätä nivelreumaa

Lisätietoa aiheesta muualla

Tupakasta vieroitus 

Stumppi.fi 

Uusimmat


Nettibanneri_Aco

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje