Sikainfluenssarokotus lisäsi lasten narkolepsioita

sikainfluenssa_narkolepsia

Pandemrix-rokotus eli sikainfluenssarokotus moninkertaisti lasten ja nuorten riskin sairastua narkolepsiaan.

Mikä narkolepsia on?

  • Narkolepsia on nukahtelusairaus.
  • Sille on tyypillistä päivittäinen pakonomainen nukahtaminen paikallaan ollessa tai unikohtaukset odottamattomissa tilanteissa, kuten syödessä, kesken puhumisen tai kävellessä.

    Duodecim: Terveyskirjasto

Pandemrix-rokotteen saaneilla 4–19-vuotiailla oli moninkertaisesti lisääntynyt riski sairastua narkolepsiaan rokotusta seuraavan kahdeksan kuukauden aikana verrattuna samanikäisiin rokottamattomiin. Havaittu yhteys on niin selvä, että mikään muu taustalla vaikuttava tekijä voi tuskin selittää taudin lisääntymistä. Tulos selviää Kansallisen narkolepsiatyöryhmän väliraportista, joka julkistettiin 1.2.2011.

Työryhmä pitää todennäköisenä, että talvella 2009–10 annettu Pandemrix-rokotus lisäsi Suomessa 4–19-vuotiaiden narkolepsia-tapauksia, todennäköisimmin yhteisvaikutuksessa jonkin muun tekijän kanssa. Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että narkolepsiaan sairastuminen johtuisi Suomessa käytetyistä rokote-eristä.

Kuusikymmentä sairastui narkolepsiaan

Suomessa sairastui vuosina 2009–10 narkolepsiaan kuusikymmentä 4–19-vuotiasta lasta ja nuorta. Sairastuneista 52 eli lähes 90 prosenttia oli saanut Pandemrix-rokotteen. Alustavien, vielä tarkentuvien tulosten mukaan Pandemrix-rokotteita saaneiden 4–19-vuotiaiden riski sairastua narkolepsiaan oli yhdeksänkertainen samanikäisiin rokottamattomiin verrattuna. Selvimmin riski lisääntyi 5–15-vuotiailla.

Alle 4-vuotiailla ei ole todettu yhtään tapausta. Yli 19-vuotiaat eivät myöskään ole sairastuneet narkolepsiaan aiempaa enemmän eikä rokotuksen havaittu vaikuttavan  riskiin sairastua.

Narkolepsia lisääntyi myös muualla 

Vuonna 2009 Suomen kanssa samanlaista pandemiarokotetta käyttäneissä maissa narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten määrän on todettu kasvaneen Suomen lisäksi ainoastaan Ruotsissa ja Islannissa. Toisin kuin Suomessa, Islannissa narkolepsiaa on todettu tavallista selvästi enemmän myös rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla.

Yhteys vaatii lisäselvityksiä

Lähikuukausina Suomessa varmistetaan nyt esitetyt rekisteripohjaisen tutkimuksen alustavat tulokset.  Jatkotutkimuksissa kiinnitetään suurta huomiota rokotuksen kanssa ajallisesti lähekkäin osuneiden infektioiden ja muiden ärsykkeiden tunnistamiseen sekä mahdollisten yhteisvaikutusten merkityksen selvittämiseen.

Lisäksi epidemiologisissa, immunologisissa ja geneettisissä tutkimuksissa selvitetään narkolepsian puhkeamiseen vaikuttaneita lisätekijöitä. Immunologisten tutkimusten keskeisin tavoite on selvittää, eroavatko narkolepsiaan sairastuneiden tai perimältään narkolepsian riskiryhmään kuuluvien lasten ja nuorten immuunivasteet Pandemrix-rokotteen aineosille ja sikainfluenssavirukselle muiden lasten ja nuorten immuunivasteista.

Kansallisen narkolepsiatyöryhmän mukaan on erittäin tärkeää selvittää, onko yhteys havaittavissa muuallakin kuin Suomessa.

Kansallisen narkolepsiatyöryhmän loppuraportti valmistuu elokuun lopussa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

2.2.2011

Uskallanko hankkia lapselleni kausi-influenssarokotuksen?

Lisätietoa aiheesta muualla

THL: Pandemrix-rokotetta saaneilla lapsilla ja nuorilla lisääntynyt riski sairastua narkolepsiaan

STM: Sosiaali- ja terveysministeriö tukee narkolepsiaan sairastuneiden lasten perheitä

Duodecim: Narkolepsia

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje