Muovi: Miksi sitä pitäisi välttää ja miten se onnistuu?

  • vahemman_muovijatetta

Muovi ei häviä luonnon kiertokulussa. Siksi on tärkeä vähentää sen käyttöä.

1. Muoviesineet ovat käteviä ja hygieenisiä, ja muovista voidaan valmistaa käytettävyydeltään erinomaisia tuotteita. Miksi muovilla on kuitenkin kyseenalainen maine materiaalina, joka on ympäristölle vaaraksi?

Maapallon merissä on miljoonia tonneja muovijätettä. Jätteistä muodostuu pyörteitä, jotka kulkeutuvat merivirtojen mukana valtamerten keskelle.
Davosin talousfoorumissa 2016 julkaistun raportin mukaan vuonna 2050 maapallon merissä on tällä tahdilla enemmän muovia kuin kaloja. Meriin kulkeutuu vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä: se vastaa samaa kuin jos meriin kaadettaisiin jäteautollinen muovia vuorokauden jokainen minuutti vuoden ympäri.

2. Mitä haittaa muovista on luonnolle ja ihmisille?

Merten nisäkkäät ja linnut voivat jäädä muoviroskaan ja jätelauttoihin kiinni tai tukehtua muovinpaloihin. Muovien pelätään päätyvän myös ravintoketjujen alkupään eläinten ruoaksi, ja sillä voi olla tuhoisat seuraukset koko meriekosysteemille. Kun esimerkiksi pienten matojen määrä vähenee radikaalisti, koko merenpohjan happipitoisuus vähenee. 

3. Mitä mikromuovi on?

Kun yksittäiset muovihiukkaset ovat alle viiden millimetrin kokoisia, on kyse mikromuovista. Jauhautuessaan esimerkiksi meressä muovi hajoaa aina vain pienemmiksi hiukkasiksi ja muuttuu lopulta mikromuoviksi, joka puolestaan siirtyy luonnon kiertokulkuun. Mikromuovipartikkeleiden epäillään päätyvän jo sadepisaroihinkin. Suomessa suuri osa mikromuovista saadaan kiinni vedenpuhdistamoiden siivilöissä, mutta osa päätyy meilläkin Suomenlahteen.

Mikromuovia myös valmistetaan eri teollisuudenalojen käyttöön. Kosmetiikkatuotteissa mikromuovia käytetään muun muassa kuorintavoiteissa. Valmistajat ovat kuitenkin yhä enemmän korvanneet sen biohajoavilla rakeilla. Jos tuotteella on Joutsenmerkki tai EU:n ympäristömerkki, siinä ei ole mikromuoveja. Vuonna 2015 USA:ssa kiellettiin kokonaan mikromuovin käyttö kosmetiikassa ja hammastahnoissa.

L’Óréal ja Unilever eivät enää lisää muovirakeita pois huuhdeltaviin kosmetiikkatuotteisiin. Muun muassa CosmEthics-sovelluksen avulla kuluttaja voi tarkistaa, onko tuotteessa käytetty mikromuoveja. Apteekeissa myös farmaseutit osaavat kertoa siellä myytävien tuotteiden koostumuksesta.

4. Miten voimme vähentää muovin aiheuttamaa rasitusta luonnolle?

Suomessa kierrätetään eniten pakkausmuoveja sekä maatalouden ja rakennusteollisuuden muovijätettä.
Muovia pyritään maailmanlaajuisesti keräämään talteen ja kierrättämään yhä enemmän. Tässä auttaa kiristyvä lainsäädäntö. Esimerkiksi EU:n pakkausdirektiivin avulla muovipussien vuosikäyttö yritetään vähentää 40 pussiin henkeä kohti vuoteen 2025 mennessä. Yksittäiselle kuluttajalle muovipussien käytön vähentäminen ja niiden kierrättäminen onkin hyvä tapa vähentää muovin käyttöä.

Muovin käyttöä voi vähentää myös välttämällä veden ostamista muovipulloissa, suosimalla biohajoavia kertakäyttöastioita, säilyttämällä kotikeittiön ruokia mieluummin lasisissa kuin muovisissa astioissa ja miettimällä tarkoin esimerkiksi fleecevaatteiden tai muovisandaaleiden tarpeellisuutta.
Avainapteekit on tänä vuonna saanut Ekokompassi-ympäristösertifikaatin. Ekokompassin ohjelmaan kuuluu ympäristöä kuormittavan jätteen, siis myös muovijätteen, vähentäminen ja oikea käsittely. Tähän liittyen Avainapteekit pyrkivät vähentämään myös apteekista lähtevien muovikassien määrää.

Lähteitä: Lily.fi/Mia Frilander: Viisi helppoa tapaa vähentää muovijätettä, Yle.fi: Maailman merissä pyörii miljoonia tonneja muovijätettä, Uusiouutiset 6/2016, Itämeri ja kiertotalous -seminaari 2017.

Lyhyesti:

  • Yritä vähentää jo jätteen syntymistä, niin et tarvitse niin paljon roskapusseja.
  • Valitse roskapussiksi uusiomuovista valmistettu muovikassi.
  • Käytä samaa muovikassia mahdollisimman kauan.
  • Tarkista, onko tuotteessa mikromuovia.
  • Merten jätelautat voivat haitata luonnon kiertokulkua.
  • Muovi on hyvä materiaali monessa, mutta sen turhaa käyttöä on hyvä välttää.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje