Mikä on paras krapulalääke?

paras_laake_krapulaan

Krapula, kohmelo, darra, kankkunen, kanuuna… Alkoholin liiallisen nauttimisen jälkeinen kehno olo on suomalaisille tuttu asia, kuten olotilan kutsumanimien pitkä lista osoittaa.

Lähes yhtä pitkä on kansankonstien määrä krapulan torjuntaan tai edes sen lievittämiseen.

Jotkut vannovat rasvaisen pizzan ja kolajuoman nimeen, toiset silliaamiaisen. Rohkeimmat ottavat kylmän suihkun ja pehmeämpiä keinoja haluavat hamuavat hunajaa sekä vitamiineja.

Tuore amerikkalaistutkimus antaa kaksi helppoa vinkkiä ainakin krapulapäänsäryn torjuntaan: kahvi ja ibuprofeenia tai asetyylisalisyylihappoa sisältävä särkylääke.

Philadelphialainen Thomas Jefferson -yliopisto tutki asiaa järjestämällä juominkeja laboratoriorotilleen. Juhlien jälkeen oli siimahännillä ikävä olo. (Pohdit varmaan, miten rottien voi todeta kärsivän päänsärystä? Siten, että iho niiden silmien ympärillä muuttuu kosketusaraksi).

Tutkimuksissa selvisi ensin, että krapulapääsärkyä aiheuttaa asetaatti, joksi alkoholijuomien sisältämä etanoli hiljalleen elimistössä muuttuu. 

Sen jälkeen tutkijat ryhtyivät selvittämään, miten pääsärkyä voisi estää. Selvisi, että tehokkaimmin toimi kofeiinin ja reseptivapaiden särkylääkkeiden yhdistelmä.

Tosin ajoituksella oli väliä: kofeiini ja särkylääke tulee parhaan tehon saavuttaakseen nauttia kolme-neljä tuntia viimeisen alkoholiannoksen jälkeen. Jos kahvia juo liian aikaisin, niin kofeiinin vaikutus ehtii jo lakata, kun asetaatti jyllää elimistössä.

Lisäksi paras krapulalääke on yhä vanha tuttu: älä juo liikaa.

Lue tutkimus pdf-muodossa.

25.2.2011

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje