Itämeren kala saattaa altistaa aikuistyypin diabetekselle

pop-itämeri-kala

Diabetes lisääntyy hälyttävästi sekä teollisuus- että kehitysmaissa. Suomessa diagnosoidaan vuosittain yli 15 000 uutta diabetestapausta. THL:n tuore tutkimus paljastaa, että ympäristömyrkyillä ja tyypin 2 diabeteksella on merkittävä yhteys.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa seurattiin kahtatuhatta Helsingissä vuosina 1934-1944 syntynyttä miestä ja naista. Osallistujien lapsuuden elinympäristössä ei vielä ollut POP-yhdisteitä, eli pysyviä orgaanisia ympäristömyrkkyjä, joten nämä altistuivat niille vasta aikuisina.

Henkilöt, joiden seerumista löytyi runsaasti oxyklordaania, trans-nonaklooria ja DDE:tä, olivat kaksi kertaa todennäköisemmin diabeetikkoja. Yhteys oli selkeämpi ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla.

Vastaava tutkija Riikka Airaksinen, aiheuttavatko ympäristömyrkyt aikuistyypin diabetesta? 

Kansainväliset tutkimustulokset viittaavat tähän, mutta oman tutkimuksemme perusteella emme pysty suoraan vastaamaan tähän kysymykseen. Asia voi olla niinkin päin, että diabeetikoiden aineenvaihdunta on muuttunut siten, että heidän elimistöönsä kerääntyy POP-yhdisteitä enemmän kuin muihin ihmisiin.

Miten POP-yhdisteet päätyvät ihmisen kehoon?

Suomalaisten suurin altistus tulee ravinnon kautta. Etenkin Itämeren rasvainen kala, kuten lohi ja silakka, sisältävät näitä ympäristömyrkkyjä. Suurin osa POP-yhdisteistä on nykyään kielletty, mutta niitä on ympäristössämme vielä kauan, koska ne hajoavat hyvin hitaasti. Toisaalta jatkuvasti otetaan käyttöön myös uusia kemikaaleja, joiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta.

Pitäisikö Itämeren kalan syömistä välttää?

Ei. Itämeren kalassa on enemmän POP-yhdisteitä, kuin esimerkiksi Välimereltä tai Atlantilta pyydetyssä kalassa, mutta noudattamalla suomalaisia kalan syöntisuosituksia voi välttää liiallista altistumista ympäristömyrkyille.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Eviran suositusten mukaan kalaa kannattaa syödä kahdesti viikossa, koska sillä on monia terveysvaikutuksia. Kalalajien vaihtelu puolestaan takaa sen, ettei POP-yhdisteitä kerry liikaa elimistöön.

Voiko muusta ravinnosta saada POP-yhdisteitä?

Kalan lisäksi muita lähteitä ovat maitotuotteet, liha ja kananmuna, mutta näiden osuus kokonaissaannista on hyvin pieni.

Miksi ylipainoisten sairastumisriski kasvaa POP-yhdisteille altistumisen myötä?

Tarkkoja mekanismeja POP-yhdisteiden ja tyypin 2 diabeteksen välillä ei vielä tunneta. On mahdollista, että POP-yhdisteet aiheuttavat lihavuutta, ja sitä kautta lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. On myös mahdollista, että ympäristömyrkyille altistuminen vaikuttaa suoraan sokeriaineenvaihduntaan tai hormonitoimintaan. Rasvaliukoisuutensa vuoksi POP-yhdisteet kerääntyvät rasvakudokseen.

Minkä ikäiset ovat altistuneet eniten POP-yhdisteille?

Maataloudessa ja teollisuudessa käytettiin näitä aineita eniten 60-70-luvuilla. Silloin myös äidinmaidosta mitatut pitoisuudet olivat korkeampia kuin nykyään. Sikiöt ovat herkkiä ympäristön haittavaikutuksille, joten jatkossa on syytä tutkia POP-yhdisteiden ja diabeteksen välistä yhteyttä tuona aikana syntyneillä.

Jutun asiantuntijana oli vastaava tutkija Riikka Airaksinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  

Miksi verensokeria kannattaa mitata?

Lisätietoa aiheesta muualla:

More evidence links pesticides, diabetes

13.9.2011

Uusimmat


Nettibanneri_Aco

 

Nettibanneri_madoton
Nettibanneri_Nicotinel
Nettibanneri_NudriDrink
Nettibanneri_Vichy

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje