Apteekkitoiminta Ruotsissa nyt

  • AA0318_itseasiassa_ruotsi_apteekki

Kun Ruotsissa uudistettiin apteekkijärjestelmä, kyse oli valtion monopolin purkamisesta.

Vuonna 2009 Ruotsissa lääkejakelu hoidettiin vain yhden valtionyhtiön kautta. Apteekkitoiminnan palvelutaso ei ollut hyvä, apteekkeja oli harvassa ja niiden aukioloajat olivat lyhyet. Sääntelyä purettiin, ja nyt Ruotsissa on jo kymmenisen vuotta voinut ostaa lääkkeitä apteekkien lisäksi myös marketeista, kioskeista ja huoltoasemilta. Silti peräti 80 prosenttia ruotsalaisista ostaa lääkkeensä edelleen apteekeista.

Apteekkitoiminnan sääntelyn purkaminen on nyt myös Suomessa kuuma puheenaihe. Mitä voisimme oppia naapurimaan kokemuksista? Keskusteluissa usein esitettyjä väittämiä kommentoi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

VÄITE: Ruotsissa kilpailun vapauttaminen oli pelkästään hyvä asia, koska se muun muassa lisäsi kilpailua.

Väite ei ole totta: Ruotsin apteekkiuudistuksen kokemusten perusteella näin ei käynyt. Itse asiassa Ruotsissa ollaan palauttamassa alan sääntelyä uudistuksen aiheuttamien kielteisten lieveilmiöiden kitkemiseksi. Myös Viro palauttaa apteekit takaisin proviisoreiden enemmistöomistukseen huhtikuuhun 2020 mennessä.

VÄITE: Uudistuksen myötä Ruotsissa apteekkien määrä kasvoi. Sitä kautta myös palvelu parani.

Väite on totta, mutta: Apteekkien määrä on tosiaan lisääntynyt 50 prosentilla noin 1400 toimipisteeseen. Myös aukioloajat ovat pidentyneet. Ruotsissa on silti yhä asukaslukuun suhteutettuna vähemmän apteekkeja kuin Suomessa. Keskimääräisissä aukioloajoissa Ruotsi on päässyt Suomen tasolle eli noin 55 tuntiin viikossa. Ruotsi lähti uudistukseen kuitenkin Suomeen verrattuna aika lailla takamatkalta.

VÄITE: Ruotsalaiskuluttajat ovat aiempaa tyytyväisempiä, koska itsehoitolääkkeitä voi ostaa kätevästi myös marketeista.

Väite on osittain totta, mutta: Reseptivapaita lääkkeitä myydään Ruotsissa nyt apteekkien lisäksi yli 5500 myyntipisteessä. Päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltoasemien tarjonnasta huolimatta kuitenkin noin 80 prosenttia kuluttajista ostaa itsehoitolääkkeensä apteekista, josta saa myös apua lääkevalintaan ja oikean käytön tueksi.

VÄITE: Itsehoitolääkkeiden hinnat Ruotsissa laskivat uuden kilpailutilanteen myötä.

Väite ei ole totta, mutta: Itsehoito- eli reseptivapaiden lääkkeiden hinnat ovat nousseet seuraten yleistä kuluttajahintojen kehitystä. Toisaalta Ruotsin suurin verkkoapteekki Apotea.se houkuttelee edullisilla hinnoilla, mikä saattaa heijastua alalla tulevaisuudessa itsehoitolääkkeiden hinnoitteluun.

VÄITE: Ruotsin apteekkiuudistuksen seurauksena sikäläinen lääkevalikoima on monipuolistunut. Apteekit tarjoavat asiakkailleen myös uuden tyyppisiä palveluita.

Väite saattaa olla totta, mutta: Ruotsin hallituksen teettämän laajan selvityksen mukaan reseptilääkkeiden välitön saatavuus on uudistuksen jälkeen jopa huonontunut, kun asiakas saattaa joutua etsimään tarvitsemaansa lääkettä useammasta apteekista. Uudistuksen myötä ruotsalaisapteekit ovat kaupallistuneet, apteekkien ja muun terveydenhuollon yhteistyö on vähentynyt sekä apteekkialan kehittämis- ja tutkimustoiminta tyrehtynyt.

Myös lääkeneuvonnassa on otettu takapakkia. Huoli lääkitysturvallisuudesta on lisääntynyt, kun apteekin ulkopuolisissa myyntipisteissä ei ole tarjolla lääkeneuvontaa. Parasetamolitabletit vedettiin pari vuotta sitten takaisin vain apteekkimyyntiin lisääntyneiden hengenvaarallisten myrkytysten takia. Ruotsin nykyinen hallitus onkin päättänyt lisätä sääntelyä lääkkeiden saatavuuden ja lääkeneuvonnan parantamiseksi.

Ovatko uhkakuvat ruotsalaisten apteekkien ketjuuntumisesta ja siirtymisestä kansainvälisten pääomasijoittajien omistukseen toteutuneet?

Ruotsissa apteekit ovat ketjuuntuneet: liki 80 prosenttia apteekeista on kolmen suuren ketjun omistuksessa. Ne ovat valtion omistama Apoteket (387 apteekkia), päivittäistavarakauppa ICA:n omistama Hjärtat (386) ja lääketukkuri Oriola-KD:n omistama Kronans Apotek (323).
Näiden lisäksi Lloyds Apotek omistaa 80 ruotsalaisapteekkia, ja keväällä 2018 Ruotsin valtio myi osuutensa 177 itsenäisen apteekin muodostamasta Apoteksgruppenista liettualaiselle Euroapotheca-ketjulle. Loput 39 apteekkia ovat itsenäisiä toimijoita.

Miten apteekkien omistus vaikuttaa valtion verotuloihin?

Suuryhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu voi alentaa valtion apteekkitoiminnasta saamia verotuloja. Suomessa henkilöyritysmuodossa toimivat apteekkarit maksavat keskimäärin 43 prosenttia veroa apteekin tuloksesta eli kaksi kertaa sen, minkä osakeyhtiöt maksavat.

Apteekkariliiton tilastojen mukaan suomalaisten apteekkien verojalanjälki vuonna 2016 oli yhteensä 367 miljoonaa euroa. Verojalanjäljen suurin erä oli apteekkareiden valtiolle maksamat apteekkimaksut, 153 miljoonaa euroa. Apteekkarit maksoivat veroa 66 miljoonaa euroa. Henkilökunnan lakisääteisten maksujen osuus oli 80 miljoonaa euroa, ja palkoista pidätetyt ennakonpidätykset 68 miljoonaa euroa. Suomen proviisoriomisteisen apteekkijärjestelmän ansiosta kaikki lääkemyynnin verot jäävät Suomeen.

Mitä mieltä suomalaiskuluttajat ovat?

Enemmistö suomalaisista kannattaa nykykäytäntöämme. Taloustutkimus Oy:n toteuttamassa Suomalaisten apteekkiasiointi 2018 -tutkimuksessa lähes kaikki vastaajat pitivät tärkeänä, että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. 82 prosenttia vastaajista pitää erittäin tai melko tärkeänä apteekkien kotimaista omistusta. Lähes yhtä moni kannattaa sitä, että apteekin omistaa terveydenhuollon ammattilainen. Apteekin omistajan on oltava koulutukseltaan proviisori Suomen lisäksi myös esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. Yhdeksän kymmenestä uskoo viranomaisohjauksen säilyttävän apteekit myös harvaanasutuilla seuduilla.

Lyhyesti:

  • Ruotsalainen on yhä uskollinen omalle apteekilleen.
  • Ruotsi lähti uudistuksiin suomeen verrattuna takamatkalta.
  • Sääntelyä toivotaan jo takaisin.
  • Ruotsin nykyinen hallitus on päättänyt jälleen lisätä apteekkien sääntelyä.

Lue lisää:

Suomalaiset kannattavat apteekkisääntelyä

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje