Teen juonti auttaa jaksamaan

helena-petäistö

MTV3:n Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistön työ on stressaavaa: aina pitää olla valmiina lähtöön ja pitää puhelin auki. Lue, mistä huoliteltu ja pirteä Petäistö ammentaa energiaa.

Helena Petäistö

  • MTV3:n Pariisin kirjeenvaihtaja.
  • Asuu Pariisissa
  • Harrastaa juoksua ja on innokas teenkulttuurin harrastaja.

"Kirjeenvaihtajan työ on kuluttavaa, koska me teemme sekä ilta- että aamuvuoroja.  EU-uutisoinnissa tilanne voi kehittyä nopeasti, joten joskus joudun valvomaan koko yön. Aikaerosta johtuen ensimmäistä puhelinraporttia varten puhelin soi aamulla kello 4.

Matkustan jatkuvasti neljän kaupungin eli Pariisin, Brysselin, Strasbourgin ja Luxemburgin välillä.

Omat haasteensa Pariisin-kirjeenvaihtajan työhön tuo Pariisi, kaupunki, jossa mitättömänkin asian hoitamiseen menee aikaa moninkertaisesti muihin pääkaupunkeihin verrattuna.

Ainoa asenne tällaisesta rumbasta selviämiseen on, että tällainen työ on otettava elämäntapana."

Mitkä asiat auttavat Sinua jaksamaan?

"Ensimmäinen ehto on, että tästä työstä todella pitää ja on aidosti innostunut. Olen kiitollinen, että olen saanut nähdä aitiopaikalta Euroopan myllerrykset ja Suomen nykyhistorian avainvaiheet Euroopassa. Koska olen ollut Pariisissa pitkään, olen luonut verkostot, jotka auttavat näkemään kulissien taakse. Se vain lisää mielenkiintoa.

Ylettömän aikaisten herätysten aamuina on pakko kääntää nappula päälle, joka sanoo: Onpa mielenkiintoista päästä katsomaan, mitä tässä ongelmassa nyt oikeasti tapahtuu ja miten Suomi siinä pärjää vai pärjääkö ollenkaan. Sillä asenteella metroon ja menoksi.

Pelkkä innostus ei tietysti riitä. Fysiikan pitää olla kunnossa. Epäsäännöllisestä työstäni johtuen en voi osallistua mihinkään aikaan ja paikkaan sidottuun liikuntamuotoon. Sen vuoksi lenkkitossut ja -vaatteet ovat aina mukanani. Olen nähnyt lukemattoman määrän Euroopan kaupunkeja juoksemalla. Ollessani Pariisissa kierrän Luxembourgin puistoa. Pyrin lenkkeilemään kolme kertaa viikossa.

Ruokavalio on tärkeä asia. Syön joka päivä ainakin kunnon aamiaisen ja päivällisen. Lounaasta joudun usein luistamaan. Sen vuoksi laukussani on aina banaani. Aamiaiseksi nautin kaurapuuroa, kinkku-juustovoileipää ja hillovoileipää kananmunan kanssa, kaikki luomua, ja paljon hyvää, haudutettua teetä. En luista ranskalaisesta periaatteesta syödä joka ilta kunnolla ja rauhassa kolmen ruokalajin päivällinen. Sen aikana on hyvä jättää taakse työpäivä. Se palkitsee päivän aherruksen ja auttaa jaksamaan.

Asun Ranskan suurimman luomutorin, Marché Raspail’n lähellä. Olen käyttänyt luomua jo 15 vuotta. Vältän teollista ruokaa. Jos en aina saa luomua, suosin tuoretta lähiruokaa.

Yritän myös noudattaa Ranskan terveysministeriön ohjetta: vähintään viisi vihannesta ja hedelmää päivässä. Ne saan kokoon omenasta, banaanista, tomaatista, porkkanasta, avokadosta ja endiivistä.

En ole ollut viininjuoja, mutta nykyisin olen lisännyt ruokavaliooni lasin punaviiniä joka ilta. Lisään siihen vielä lopuksi kaksi palaa tummaa suklaata.

Teeharrastus auttaa minua kaikkein eniten kestämään tätä hullunmyllyä. Matkoilla minulla on aina mukana oma teelaukku, jossa on matkavedenkeitin, teenhaudutusverkko, hunajaa ja hyvää aamu- ja iltateetä. Siten saan aina hyvää teetä.

Olen juonut teetä aina. Työmatkani päättyvät lähes aina teehuoneeseen, jossa nautin paikan tarjonnasta ja tunnelmasta. Siellä saan myös nollatuksi työmatkan aiheuttaman stressin. Teehuoneet ovat rauhan tyyssija, toisin kuin eloisat kahvilat."

Miten ehkäiset kiireen aiheuttaman stressin?

"Valitettavasti tässä työssä stressiä ei voi saada aisoihin.

Teeharrastuksen lisäksi olen ranskalaisilta opetellut toisen rauhoittavan tavan – täydellisen löhöämisen. Enää en ota luterilaista huonoa omaatuntoa siitä, että hetkisen työn ohella käytän vähäisiä vapaita hetkiä hyödyttömään lorvailuun. Usein se on löhöilyä sohvalla tai nojatuolissa hyvän kirjan ääressä vieressä tuoksuva teekannu ja vähän suklaata. Tai flaneerausta antiikkitoreilla, joiden kätköistä on hauska hakea täydennystä milloin mihinkin turhaan tarpeeseen.

Viime vuosina olen huomannut myös oikeiden löhölomien tarpeen. Aikaisemmin keksin lomille paljon ohjelmaa, pahimmassa tapauksessa kirjan kirjoittamista. Nyt pyrin rauhoittamaan lomani kaikesta.

En suostu edes avaamaan tietokonetta lomani aikana. Myös tämän taidon olen oppinut ranskalaisilta ystäviltäni. Olen huomannut, että nämä suuret elämännautiskelijat ovat oikeassa. Tietotulvan oravanpyörän katkaisemisesta nauttivat sekä pää että sydän."

 27.1.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje